Riyad Mahrez, i blond frisyr, i sin senaste match för Leicester: 2–0-segern hemma mot Watford i Premier League den 20 januari då han gjorde ett mål. Arkivbild.
Riyad Mahrez, i blond frisyr, i sin senaste match för Leicester: 2–0-segern hemma mot Watford i Premier League den 20 januari då han gjorde ett mål. Arkivbild.

Mahrez vändning – hävdar falskrykten

Riyad Mahrez har vägrat att träna och spela matcher med Leicester. Men dagen före Premier League-mötet med Manchester City, klubben som försökte köpa honom i januari, är han tillbaka i träning.

ANNONS
|

Algeriske landslagsmittfältaren Riyad Mahrez, 26, slog igenom stort när Leicester vann Premier League säsongen 2015–2016. Mahrez valdes till Årets spelare i England av spelarfacket (PFA) och har sedan genombrottet ryktats vara på väg bort från klubben.

Men han har blivit kvar och fortsatt producera mål och assist för Leicester. Fram tills för några veckor sedan.

Under vinterns transferfönster, som stängde i förra veckan, ska Leicester ha tackat nej till ett bud på motsvarande en halv miljard från Manchester City. Sedan i mitten av januari har Mahrez varken tränat eller spelat match på grund av sin besvikelse över att inte få lämna klubben. Leicester krävde minst 900 miljoner kronor för sin storstjärna, enligt AFP.

ANNONS

"Magnifik"

- Jag hoppas Riyad kan få ordning på tankarna, komma tillbaka till oss och jobba hårt. Det bästa alternativet för honom är att återvända och njuta av sin fotboll. Han är en magnifik spelare (...) Det viktigaste för mig är att se till att Riyad stannar i klubben och att lugnet finns kvar hos supportrarna, sade Leicesters tränare Claude Puel på en presskonferens inför helgen.

Inför lördagskvällens bortamöte mot just överlägsna serieledaren Manchester City såg Mahrez ut att hamna utanför tabellåttan Leicesters matchtrupp för tredje matchen i rad. Men på fredagen kom vändningen. Mahrez tränade återigen med Premier League-laget och uttalade sig senare kring sin situation.

- Mot bakgrund av att många människor och journalister har dragit slutsatser utan att dubbelkolla fakta så vill jag klargöra att alla så kallade antaganden över varför jag varit borta är helt falska, säger Riyad Mahrez i en uttalande till tidningen Leicester Mercury utan att tydliggöra varför han varit borta eller om han spelar på lördagen.

ANNONS

Motståndarlaget Citys tränare Pep Guardiola, som försökte värva in Mahrez som ersättare för skadade yttern Leroy Sané, hoppas däremot att Mahrez är med i Premier League-mötet i Manchester.

- Jag vill att han (Mahrez) snart är tillbaka eftersom jag njuter av att se honom. Jag hoppas han snart är tillbaka i Leicester och spelar på den här nivån, säger Guardiola.

Cech osäker

Tidigare under lördagen drabbar femman Tottenham och sexan Arsenal samman i ett sedvanligt hett derby, men på en ovanlig plats. För första gången sedan 1993 spelas derbyt på Wembley – Tottenhams tillfälliga hem under säsongen – vilket Arsenaltränaren Arsène Wenger välkomnar. Hans lag har nio raka vinster på nationalarenan.

Arsenal är förstärkt av offensiva nyförvärven Henrich Mchitarjan och Pierre-Emerick Aubameyang, men rutinerade målvakten Petr Cech skadade vaden och byttes ut i 5–1-segern hemma mot Everton senast och är ett osäkert kort inför matchen.

Colombianske landslagsmålvakten David Ospina ersätter om tjecken Cech inte är redo att möta Tottenhams och Premier Leagues skyttekung Harry Kane, som hittills har gjort 22 ligamål den här säsongen.

ANNONS
TT-AFP-Reuters

Fakta: Mahrez poäng i Premier League

2017–2018: Åtta mål och sju assist på 24 matcher (Leicester i nuläget på åttonde plats).

2016–2017: Sex mål och tre assist på 36 matcher (Leicester slutade på 12:e plats).

2015–2016: 17 mål och elva assist på 37 matcher (Leicester slutade på första plats).

2014–2015: Fyra mål och tre assist på 30 matcher (Leicester slutade på 14:e plats).

Fotnot: Premier League spelas över 38 omgångar.

ANNONS