Sveriges Simon Thern (6) firar 2–1-målet mot Island. Matchen? Den slutade 2-2.
Sveriges Simon Thern (6) firar 2–1-målet mot Island. Matchen? Den slutade 2-2.

Målskytten: "Får ta med sig det som var bra"

Efter tre mållösa halvlekar såg Viktor Gyökeres och Simon Thern till att det inte blev en fjärde när de bröt målnollan för landslagsåret 2019 Första segern för året får dock vänta – på grund av en sen kvittering.

ANNONS
|

Med tio nya namn i startelvan var det ett Sverige som jagade 2019 års första landslagsseger, och första mål, mot Island i den sista av två matcher under lägret i Qatar.

Någon seger blev det inte – men mål fick Sverige i 2–2-matchen mot Island.

Även om lägrets sista halvlek också var den bästa så var ändå inhoppande Jon Dagur Thorsteinssons övertidskvittering en smolk i bägaren.

- Det är ett träningsläger och svårt att få ihop något superspel, särskilt då ingen av oss har dragit igång säsongen än, vi kommer från semester allihopa. Summa summarum får man ta med sig det som var bra och inte ha allt för höga krav, säger Simon Thern, som inte trodde att den sent tappade segern skulle bringa allt för dåliga vibbar inför hemresan, till TT.

ANNONS

Gyökeres nätade

Norrköpingsmittfältaren visade framfötterna mot Island med både mål och assist när Sverige vaknade till efter en svagare första halvlek, som framförallt gett ett isländskt 1–0-mål på resultattavlan.

Assisten kom ett par minuter in i andra halvlek när han graciöst spatserade fram på högerkanten, innan han snett inåt bakåt serverade Viktor Gyökeres i slottet.

- Viktor mötte den perfekt på ett tillslag, säger Thern om målet, som både var landslagets första för året, och Viktor Gyökeres första någonsin i A-landslagssammanhang.

Knappt 20 minuter senare var det Thern själv som fick näta. Vid en första anblick såg mittfältaren ut att ha stått över en meter offside när han fick passningen från Norrköpingskamraten Alexander Fransson. Men reprisbilderna visade att domarna gjort rätt i att låta målet stå, då det var en isländsk tå som egentligen stod för assisten.

- Jag vände och drog till. Skönt att den gick in, säger Thern.

ANNONS

TT: Hur viktigt för din egen del är det att få göra poäng här i landslaget?

- Det är alltid en boost med mål och framspelningar. Men insatsen utöver det är viktigare. Det fungerade bra även om jag inte gjort något mål. Men självklart är jag glad.

"Hade varit irriterad"

Att se till insatsen som helhet snarare än målen på tavlan var också något som gällde för hela landslagets januariläger.

- Jättenöjd är jag inte men ganska nöjd är jag. Viktigaste är inte att vinna och vi har haft väldigt bra träningar, säger förbundskapten Janne Andersson till C More när han ska sammanfatta vistelsen i Qatar.

Trots det gick det inte att undkomma att den isländska kvitteringen var snöplig.

- Om det varit en tävlingsmatch hade jag varit synnerligen irriterad, säger Janne Andersson om det sena, och till matchbilden sett ganska ologiska, 2–2-målet.

ANNONS

Samtidigt var kvitteringen också ganska talande för de svenska matchinsatserna i Qatar totalt sett.

- Vi är bättre än motståndarna som helhet men klarar inte att förvalta det helt enkelt, säger Andersson.

TT

Fakta: Sveriges EM-kval

Nästa landslagssamling för Sverige är i mars när EM-kvalet inleds. Här är Sveriges alla landskamper under 2019, som blir fyllt av EM-kval:

23 mars: Rumänien (hemma).

26 mars: Norge (borta).

7 juni: Malta (h).

10 juni: Spanien (b).

5 september: Färöarna (b).

8 september: Norge (h).

12 oktober: Malta (b).

15 oktober: Spanien (h).

15 november: Rumänien (b).

18 november: Färöarna (h).

ANNONS