Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Bäst när det gäller. Alexander Lundqvist lade för snart fyra år sedan landslagsdräkten på hyllan och tränar numera bara judo två gånger i veckan. Trots det blev det i helgen ett nytt SM-guld. 
Bäst när det gäller. Alexander Lundqvist lade för snart fyra år sedan landslagsdräkten på hyllan och tränar numera bara judo två gånger i veckan. Trots det blev det i helgen ett nytt SM-guld. 

Lundqvist bäst när det gällde på SM

Halmstadsonen Alexander Lundqvist bärgade i helgen ett nytt SM-guld. Detta efter att han för snart fyra år sedan lade elitsatsningen och landslagsdräkten på hyllan. – Jag måste visa vem det är som fortfarande bestämmer, skrattar han.

Backa bandet till hösten 2013. Alexander Lundqvist var 22 år och tävlade vecka ut och vecka in på tävlingar runt omkring i Världen. Han var högt rankad i Europa och jagade en plats i OS i Rio de Janeiro 2016. Men det blev för många resor, för mycket av det goda.

Det var efter fem veckor med resor och tävlingar i Asien, som han under en kväll på ett hotellrum i Sydkorea, kände att det fick vara nog. Han ville inte mer. 

– Jag hamnade i ett vägskäl. Det finns tyvärr inga pengar i idrotten. Det går att få bidrag och betalda resor, men det är ganska otacksamt. Jag har fått uppleva saker som alla inte får uppleva, men det tog mycket tid och tog på relationer, säger Lundqvist, som i dag är 26 år. 

Lundqvist beslutade sig för att lägga ner elitsatsningen - ett beslut som inte mottogs särskilt väl från många håll i hans omgivning. 

– Det var många sura miner och tråkiga meddelanden. Det var inte alls kul och det här är något jag gjorde för mig själv. Tränare och coacher var med hela vägen, men det är jag som offrade allt. Jag behövde stöd, inte dålig respons. 

Men i mörkret fanns också ett ljus. Han studerade under elitsatsningen på halvtid till byggnadsingenjör på KTH (Kungliga Tekniska högskolan) i Stockholm, vilket gav honom kraft att fortsätta med idrotten närmast hjärtat. 

– Jag hade alltid med mig skolböckerna när jag reste, så jag hade det att luta mig tillbaka på efteråt. Jag hade därmed ingen identitetskris. Jag fortsatte att träna bara för att det är så jäkla kul, säger han.

Och visst håller han fortfarande hög klass. I lördags tog han sitt femte SM-guld på seniornivå. Han ställde upp i 66-kilosklassen och besegrade i semifinalen svenska landslagets nye framtidsman Moustafa Abu-Ramadan och vann enkelt i finalen mot Rasul Rezae, som förlorade efter tre varningar i Eriksdalshallen i Stockholm.

– Den stora finalen var i semifinalen. Även om jag bara tränar judo runt två gånger i veckan, så finns det taktiska kvar och rutinen. Det är alltid kul att vinna. Det är därför man kör på, säger Lundqvist, som numera tävlar för Stockholmsklubben SPIF Judo i stället för JK National i Halmstad. 

Men trots locktoner från landslaget om att påbörja en ny elitsatsning, så trivs 26-åringen med tillvaron. Han ser fram emot att fortsätta arbeta som projektledare på ett byggföretag i huvudstaden och att vinna nya SM-guld.

– Jag tävlar numera för att det är roligt. Innan var det fem tävlingar på åtta veckor, medan det nu i stället är en tävling om året. Jag ångrar ingenting, säger han. 

För Lundqvist gamla klubb JK National gick det också bra på SM. Klubben kammade totalt hem fem medaljer på tolv starter. 

Vincent Karagiannis vann i H21-90 kg och blev utsedd till bästa herrjunior på SM, medan Evelina Svenningsson tog sin 16:e SM-medalj genom brons i damer 70 kg. Hannes Berg fick fira silver i P18-46 kg, samtidigt som Isac Larsson och Noa Swanling tog brons i P18-73 kg respektive H21-73 kg. 

MEST LÄST