Lokala talanger tävlar för OS-framgångar

Halmstadborna Caroline Andersson, Anton Dahlbom och Kajsa Kjellergren tävlar nästa vecka i ungdoms-OS i Györ. Det är den hittills största tävlingen i deras karriärer.

ANNONS
|

– Det ska bli jättehäftigt. Jag har tävlat en hel del internationellt, men jag har aldrig tävlat i ett internationellt mästerskap, så det ska bli spännande, säger Halmstad CK-talangen Caroline Andersson.

European Youth Olympic Festival arrangeras i år för 14:e gången. Det kan liknas vid ett ungdoms-OS för européer, som går av stapeln vartannat år för ungdomar i 16-årsåldern, i åtta olika idrotter. I år står det lokala hoppet till trion - Caroline Andersson och CK Bures Anton Dahlbom i cykling, samt IFK Halmstads Kajsa Kjellergren i 100 och 200 meter.

Först ut att tävla är Kjellergren, som på måndag springer försök och mest troligt semifinal i 100 meter. Hon är rankad sjua i Europa bland 16 år och yngre, men vågar inte att hoppas på för mycket i Ungern.

ANNONS

– Jag har inte jättehöga mål. Jag vill göra mitt bästa och se hur långt det räcker. Det är trots allt min första internationella tävling, säger sprintern, som främst har chans att tampas bland de bästa i 100 meter.

För onsdagens försök i 200 meter blir lite mer av en bonus.

– Jag har satsat mest på 100 meter och har mest sprungit det, så jag ser mest fram emot det. Jag trodde inte att jag skulle kvala in till 200 meter.

Men för Andersson och Dahlbom, som på tisdag kör tempolopp och på torsdag linjelopp, är det annorlunda. De är båda vana vid att tävla internationellt. Dahlbom har främst tävlat internationellt i Danmark, medan Andersson tävlat och vunnit flera tävlingar runt omkring i Europa.

– Jag tror att det kan gynna mig, då tävlingarna är annorlunda utomlands. Jag har övat och vunnit mycket utomlands, säger Andersson.

– Jag har kört mycket i Danmark och lite Österrike, så jag har känt på skillnaden. Det är lite mer taktiskt och sådär, säger Dahlbom.

Och visst finns det hopp om medalj. Andersson cyklar för guld i främst linjeloppet.

– Jag har nästan vunnit allt internationellt, så jag vågar nästan säga att om det inte händer något, så vinner jag OS, skrattar Andersson.

ANNONS

Dahlbom är i sin tur lite mer återhållsam, men hoppas på en fin placering i lag.

– Jag ska göra mitt bästa för att laget ska nå en bra placering och sedan får vi se hur det går för mig. Det är ganska hårt motstånd, så jag kanske kan komma bland de tio eller tjugo bästa, säger han.

Halmstadborna flyger i helgen till Ungern för att närvara vid OS-invigningen inför tävlingsveckan. Om lite mer än en vecka vet vi om någon av Halmstadborna ställer sig in i skaran av vinnare med bland annat Anja Pärson och Carolina Klüft.

ANNONS