Mohamed Salah visade vägen när Liverpool säkrade Champions League-platsen till nästa säsong.

Liverpool tog sista Champions League-platsen

Spänningen dog snabbt i den sista omgången i Premier League-fotbollen. Liverpool gjorde 4–0 på Brighton och hade inga problem att säkra spel i Champions League nästa säsong. Swansea gör som väntat West Bromwich och Stoke sällskap i andraligan.

|

Ligaguldet hade redan delats ut, nedflyttningstårar hade fallit och Europadrömmar besannats.

I den sista omgången av Premier League återstod två frågor att besvara.

Liverpool och Chelsea gjorde upp om den sista av fyra Champions League-platser (Manchester City, Manchester United och Tottenham var klara för Europas finaste klubblagsturnering sedan tidigare). Liverpool behövde en poäng hemma mot Brighton – det blev tre.

Mohamed Salah gjorde 1–0 efter 25 minuter, Dejan Lovren satte 2–0 15 minuter senare och Dominic Solanke 3–0 i början av andra och Andrew Robertson avrundade till 4–0 på slutet. Samtidigt föll Chelsea med 0–3 borta mot Newcastle.

För Salah var hans mål det 32:a för säsongen. Därmed slog han rekordet för antal mål på en Premier League-säsong i det nuvarande 38 matcher långa formatet.

City tog 100 poäng

Swansea var tvunget att ta in tre poäng och nio mål på Southampton för att rädda kontraktet. Ett litet hopp väcktes för Martin Olsson och Kristoffer Nordfeldt när Andy King gjorde 1–0 hemma mot Stoke redan efter 13 minuter – men sedan gick allt fel.

Ligasegraren Manchester City var inte nära att "göra sitt" borta mot Southampton – Gabriel Jesus segermål, 1–0, på tilläggstid innebar ändå att seriesegraren nådde 100 poäng – och Stoke vände dessutom till seger mot Swansea på Liberty Stadium, 2–1.

Målfest på Wembley

Tränaren Arsène Wenger fick avsluta sin 22-åriga gärning i Arsenal med en seger. Pierre-Emerick Aubameyang gjorde matchens enda mål i bortamötet med Huddersfield.

Den svenska landslagsmittbacken Victor Nilsson Lindelöf fick inte plats i ligatvåan Manchester Uniteds avslutningstrupp i mötet med Watford. Den förra engelska landslagsmittfältaren Michael Carrick spelade från start som kapten i sin sista match efter tolv säsonger i United. Det blev seger med 1–0 tack vare Marcus Rashfords fullträff i 34:e minuten.

Tottenham tog farväl av tillfälliga hemmaarenan Wembley med ett riktigt målkalas, 5–4 mot Leicester. Erik Lamela och Harry Kane gjorde två mål var för Tottenham och Jamie Vardy blev tvåmålsskytt för bortalaget. Kane kvitterade till 1–1 tre minuter efter Vardys öppningsmål och satte 5–4 lika kort tid efter Vardys 4–4.