Linou Wang ska se och lära på PGA-tävling

Hennes föräldrar är mer eller mindre bordtennislegendarer i Halmstad BTK. Men Linou Wang har gått sin egen väg och valt golfen. Nu får hon chansen i PGA-tävlingen i Haverdal.

ANNONS
|

1990 kom två relativt okända kineser och förstärkte Halmstad BTK. Wang Jianfeng och frun Yang Sha Fang låg bakom en förvandling av bordtennisen i Halmstad. Det blev förstärkningar som på sikt ledde till två SM-guld på herrsidan och fyra på damsidan.

Någonstans mitt under den eran, 1994, föddes parets dotter Linou Wang.

Men trots att föräldrarna varit väldigt framstående inom bordtennisens värld var det golfen som Linou föll för.

– Jag växte praktiskt taget upp i pingishallen och var alltid med när de var ute och reste, så väldigt mycket har handlat om pingis. Men både mamma och pappa har spelat en del golf, så steget var egentligen inte särskilt långt, säger Linou Wang.

ANNONS

    En snart treårigLinou Wang i mamma Yang Sha Fangs knä under en av många dagar i Sporthallen
En snart treårigLinou Wang i mamma Yang Sha Fangs knä under en av många dagar i Sporthallen

Oavsett om man använder pingisrack eller golfklubba finns det dock en hel del likheter. Framför allt den mentala biten ser ofta likadan ut oavsett vilken sport man utövar.

– Där har jag fått mycket hjälp av mina föräldrar. De vet ju båda vad det går ut på och har gått igenom samma saker som jag går igenom nu. Och jag skulle vilja säga att mina styrkor ligger i det mentala. Att alltid hålla mig lugn, spela ganska säkert och hålla nere pulsen ute på banan. Då undviker man misstag, säger Linou.

Under uppväxten låg mycket fokus dock på skolan, där golfen nedprioriterades till en aktivitet vid sidan om. 22-åringen började satsa på riktigt först för två–tre år sedan.

Men utvecklingen har gått fort och hon är nu en av tre talanger som fått hemmaklubbens wild cards till PGA Halmstad Ladies Open.

– Det är väldigt roligt att få den här chansen. Jag är verkligen tacksam. Främst handlar det om att det kommer vara utvecklande för mig, det är ändå många bra, rutinerade spelare här.

PGA-tävlingen på Haverdals GK inleds i dag med första utslag klockan 8.30.

Tävlingen är en del av Let Access Tour och är ett steg under Europatouren. Det innebär dock inte att det är någon bristande kvalité, där den kanske största profilen ur svensk synvinkel är 2007 års Solheim Cup-vinnare Linda Wessberg. Hon spelar normalt sett i Europatouren, men är nu på väg tillbaka från skada.

ANNONS

Totalt 126 deltagare från 25 olika nationer ska tampas om prissumman på 40 000 euro.

Fakta: Lokala spelare i PGA Halmstad Ladies Open.

  1. Haverdals GK: Ebba Simonsson, Josefin Odenring, Madeleine Högfeldt, Linou Wang, Julia Lind.
  2. Ringenäs GK: Josephine Jansson, Julia Engström, Emma Svensson, Lynn Carlsson.
  3. Halmstad GK: Sofia Björkman, Madeleine Ziegert.
  4. Laholms GK: Sofie Babic.
ANNONS