Linköping jublar efter ett av målen i 3–2-segern på straffar mot Djurgården.
Linköping jublar efter ett av målen i 3–2-segern på straffar mot Djurgården.

Linköping straffade Djurgården

Nick Sörensen hann spela tolv sekunder i första träningsmatchen innan han skadade benet. Inte förrän under tisdagen kunde forwarden göra comeback i SHL efter återkomsten från USA. Det firade han med att ordna en bonuspoäng på straff till Linköping – genom att kopiera Janne Pesonen.

ANNONS
|

Den snart 23-årige skåningen – född i Danmark – har varit över på andra sidan Atlanten i två vändor.

Utan att lyckas sno åt sig en tröja i NHL.

I fjol fick han visserligen spela de fem inledande omgångarna med Anaheim Ducks (en assist) – men sedan blev det AHL med San Diego Gulls resten av säsongen (22 poäng på 48 matcher).

Då lockades Nick Sörensen tillbaka till Linköping – men första träningsmatchen i augusti blev ingen rolig historia.

- Det tog bara tolv sekunder innan jag skadade benet och tvingades kliva av hemma mot Växjö. Jag försökte spela igen ett par veckor senare mot Djurgården, men det gick inte. Klart att det var väldigt jobbigt och tråkigt, säger forwardslöftet.

ANNONS

Dåligt hemmafacit

Att sitta på läktaren och se sitt på förhand topptippade lag bara vinna tre av de tio första SHL-matcherna och plocka endast fem av 18 poäng på hemmaplan var ingen hit.

- Jag vill givetvis vara med och bidra på isen, inte minst när det går tyngre. Vi har haft många dippar i spelet och bara vid få tillfällen nått den höga nivån jag vet att laget har. Men det har bara varit att jobba på med min rehab och försöka sprida positiv energi.

På tisdagen kunde Nick äntligen göra comeback – i elfte omgången hemma mot Djurgården.

LHC vände 0-1 till 2-1 och var på väg mot andra trepoängaren i egna arenan – då gästerna kvitterade 3.14 minuter före slutsignalen genom Lukas Vejdemo.

Men Sörensen blev till slut hjälte i sin återkomst – då han satte den avgörande straffen och ordnade en bonuspoäng.

- Otroligt skönt att vi fick med en poäng till, den kan vara väldigt viktig på slutet. Och roligt att göra mål direkt. Kan erkänna att jag kopierade straffvarianten från Janne Pesonen, från då vi spelade ihop i Skellefteå. Han satte säkert fem likadana mål under min tid där. Grymt skicklig.

ANNONS

Godkänd debut

Nick har några olika varianter att välja mellan.

- Men det finns nog ingen speciell hemlighet med någon av dem. Gäller att inte skjuta någon för ofta bara. För då går inte målvakterna på den.

Tränaren Dan Tangnes tycker att Sörensen debut var godkänd.

- Man kan inte begära att han ska komma in som en frälsare efter att knappt ha spelat tio sekunder totalt i höst. Men jag är glad över Nicks attityd och straffmålet förstås, ler coachen.

Sörensen har skrivit tvåårskontrakt – men är fortfarande fast besluten att nå tillbaka till NHL.

- Linköping är ett bättre ställe att utvecklas på än i AHL. Och vi har en trupp jag tror stenhårt på i slutändan. Kanske bara bra att vi får kämpa oss igenom lite motgång i början, säger han.

ANNONS
TT

ANNONS