Fredrik Lindström har inte helt smält OS-succén. Nu vill han upprepa den på VM i Östersund.
Fredrik Lindström har inte helt smält OS-succén. Nu vill han upprepa den på VM i Östersund.

Lindström laddad inför hemma-VM

Han satte sina skott och kunde slutföra resan mot ett sensationellt OS-stafettguld. Med VM på hemmaplan i vinter är Fredrik Lindström fortfarande hungrig.

ANNONS
|

Fredrik Lindström möts av jubel när han stämplar i mål efter att ha avverkat sitt livs första O-ringen-etapp ett stenkast från hans hem i Örnsköldsvik tidigare i veckan.

Jublet tyder på att Sverige ännu inte glömt det som han och skidskyttelandslaget åstadkom för drygt fem månader sedan under OS-elden i Pyeongchang.

Det har inte Fredrik Lindström heller

- Det var otroligt häftigt. Ja, det var en så härlig känsla att få sätta det där avgörande skyttet och att vi lyckades vinna det där OS-guldet. Det är lite overkligt fortfarande.

ANNONS

TT: Du har inte smält framgången ännu?

- Lite så. Ibland slås man av det. Man blir så stolt när man tänker på det ögonblicket. Det var häftigt att vi lyckades. Och ibland tänker man inte alls på det. Men den är fin, den där medaljen.

"Kan svara upp"

Medaljen var efterlängtad, inte minst för honom själv efter många års kämpande i världseliten. Men den kan också, tillsammans med övriga framgångar de svenska skidskyttarna åstadkom i Pyeongchang, ha varit startskottet för en ny och mer uppmärksammad vardag för svenskt skidskytte.

TT: Tror du att det är mer press på er att prestera kommande säsong i och med OS-framgångarna?

- Det kanske det kan bli. Jag har inte upplevt det än då vi rundade av säsongen ganska snabbt efter OS och gick in i vår sommarträning, lite i skuggorna. Men till vintern kan jag tänka mig att det förväntas lite mer. Och det tror jag vi kan svara upp till också.

ANNONS

Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson är två av genombrottsnamnen som fått svenska skidskyttefans att börja drömma om nya framgångar. Med dem, och ett även i övrigt ungt landslag, blir 29-årige Lindström den rutinerade i skaran.

TT: Känner du ett ansvar att hjälpa dina yngre lagkamrater?

- Ja, men lite. Det är ingen roll man är utsedd till men jag tror jag känner det lite grann. Jag vill hjälpa dem på vägen och om man kan få dem att skippa några misstag man själv har gjort så är det ju bra.

Motiverad direkt

Rutinerad – men långt i från mätt trots OS-framgången.

Hemma-VM i Östersund i mars nästa år är något som Fredrik Lindström väntat på ända sedan det begav sig på samma ort senast.

- Jag var lite för ung förra gången, 2008. Då såg jag det från sidan och tyckte det såg grymt häftigt ut. Nu får jag möjligheten att uppleva det själv.

ANNONS

TT: Hur viktig var OS-medaljen för dig i din satsning?

- Det var viktigt. Inte avgörande för om jag skulle fortsätta men ändå. Den här lediga månaden vi hade i april gick ovanligt fort och jag kunde inte ta det riktigt lugnt. För motivationen var på direkt när man tänkte på hemma-VM.

- Jag är grymt laddad.

TT

Fakta: Fredrik Lindström

Född: 24 juli 1989 (29 år) i Örnsköldsvik.

Familj: Frun Sara och dottern Rut.

Längd: 180 centimeter.

Klubb: Anundsjö SKF.

Världscupssäsonger: 10.

Främsta meriter: Ett OS-guld (stafett 2018), två VM-brons (masstart 2012, distans 2013). En seger och sju pallplatser i världscupen.

Fakta: Skidskyttet i Pyeongchang

När den svenska skidskyttetruppen åkte till OS i Pyeongchang så var det utan några större förväntningar på sina axlar, må så vara att man samlat några pallplatser i stafett under genrepen i världscupen. I de sydkoreanska spåren fick de svenska skidskyttarna dock ett rejält genombrott, där de samlade ihop totalt fyra OS-medaljer. De två yngsta svenskarna till start, 21-årige Sebastian Samuelsson och 22-åriga Hanna Öberg, tog individuella medaljer. Här är alla fyra svenska medaljer:

Silver, jaktstart, Sebastian Samuelsson.

Guld, distans, Hanna Öberg.

Silver, stafett, Linn Persson. Mona Brorsson, Anna Magnusson, Hanna Öberg.

Guld, stafett, Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Fredrik Lindström.

ANNONS