Företrädare för kommunen, här teknik- och fritidsförvaltningens chef Torsten Rosenqvist, mötte på onsdagskvällen representanter för idrottsföreningar i kommunen. Det slopade aktivitetsbidraget stod på agendan.
Företrädare för kommunen, här teknik- och fritidsförvaltningens chef Torsten Rosenqvist, mötte på onsdagskvällen representanter för idrottsföreningar i kommunen. Det slopade aktivitetsbidraget stod på agendan.

Laddat stormöte om slopat aktivitetsbidrag

Efter ett möte mellan Halmstads kommun och representanter för idrottsföreningarna i går kväll stod klart att föreningarna inte ger upp kampen om aktivitetsbidraget.

ANNONS
|

– Jag tycker att det är jättebra att vi kan enas och slå ett slag för det här. Någon från kommunens sida måste sätta ner foten och säga att nu är det nog, nu måste vi ta vårt ansvar i stället för att säga att nu är det som det är och ni får göra det bästa av situationen. Man märker att det kokar här, säger Mats Lindblom från ishockeyklubben Halmstad Hammers med anledning av att föreningarna ämnar gå vidare med frågan.

Mats Lindb lom var en av många som deltog på det möte som kallats samman till efter beskedet nyligen om att teknik- och fritidsnämnden drar in aktivitetsbidraget till idrottsföreningarna. Detta görs som en del i den besparing på 18 miljoner kronor som nämnden måste genomföra.

ANNONS

Nämndens ordförande Alf Andersson (C) och förvaltningschefen Torsten Rosenqvist fick inledningsvis presentera bakgrunden till beslutet, hur besparingarna är fördelade och att man fått göra avvägningar. De berättade också att de genomsnittsrationaliseringar som nämnden i vanliga fall har att jobba mot ligger på två procent om året vilket ska jämföras med de 15 procent som nu ska sparas fram till 2010.

– Budskapet är att det inte går att göra neddragningar utan att det påverkar verksamhet och utbud inom alla verksamhetsområden, sa Torsten Rosenqvist.

– Det har inte varit en lätt uppgift att hantera det här, sa Alf Andersson.

Men från föreningarnas sida lyftes fram vad det innebär att slopa stödet, som ses som en oerhört symboliskt.

Peter Gårdestedt, distriktschef på Hallands idrottsförbund, listade tänkbara konsekvenser där högre medlemsavgifter, minskat medlemsantal och minskad mångfald är några exempel.

– Vi har en stor oro för var den ideella verksamheten ska ta vägen framöver, sa han.

Föreningsrepresentanterna efterlyste också konsekvensanalyser, en värdering av var en krona eller indragen krona gör mest nytta respektive skada.

På plats under mötet fanns också Suzanne Åkerlund (FP) som i nästa vecka börjar som kommunråd efter Bertil Nilsson. Hon efterlyste en idrottsallians eller ett idrottsråd där viktiga frågor kan diskuteras i framtiden.

ANNONS

Idén om ett liknande råd verkade också vara något som föreningarna och Hallands idrottsförbund vill gå vidare med.

Kampen om aktivitetsstödet går också vidare på olika sätt.

– Fortsätter man att säga att det är som det är så blir det en kamp på barrikaderna, säger Mats Lindblom.

Om det kan lyckas vet han inte, men:

– Jag vet att många idrottsföreningar slåss för sitt liv och de kommer inte att sluta slåss förrän de vunnit eller försvunnit.

ANNONS