Ingen idrottsarena. Halmstad arena är en multiarena – inte någon idrottsarena där de kommersiella evenemangen prioriteras före idrotten fick de närvarande besked om när Halmstad kommun hade bjudit in till föreningsforum om behovet av idrottshallar och anläggningar i framtiden.
Ingen idrottsarena. Halmstad arena är en multiarena – inte någon idrottsarena där de kommersiella evenemangen prioriteras före idrotten fick de närvarande besked om när Halmstad kommun hade bjudit in till föreningsforum om behovet av idrottshallar och anläggningar i framtiden.

KRÖNIKA: Föreningarna behöver hjälp nu – inte 2035!

Halmstads kommun hade tidigare i veckan bjudit in till föreningsforum i Halmstad arena för att prata om framtidens behov av idrottshallar och anläggningar.

ANNONS
|

Det ville inte de drygt 70-talet inbjudna som hade hörsammat inbjudan.

De ville diskutera 2017. Nuet.

Eller som en representant för Söndrums gymnastikförening uttryckte det:

– Det känns inte så motiverande att prata 2035 när man inte kan ta hand om dagens enkla problem som att laga belysningen utanför så att våra medlemmar inte ska ramla och skada sig eller städa omklädningsrummen. Så ta tag i det först!

Reaktionen gick inte att ta fel på. Spontana applåder som borde ha gett de ansvariga, inklusive teknik och fritidsförvaltningens ordförande Lars Püss, en rejäl tankeställare.

Okej, initiativet var förstås lovvärt att försöka skapa en framförhållning i en växande kommun som 2035 beräknas ha 120 000 invånare. Och då behövs mer än de anläggningar som finns i dag. 23 idrottshallar varav 14 fullstora, 29 gymnastiksalar, 92 fotbollsplaner där 56 drivs av kommunen och övriga av klubbarna själva, tio ridanläggningar (en kommunal), två fullstora ishallar, en konstfrusen isbana, en friidrottsarena, en skejtpark en simhall samt tre utomhusbad.

ANNONS

Men när skötsel och underhåll eftersätts i dag på befintliga anläggningar, när bowlingen inte ens har en enda hall och riskerar att dö ut, när idrotten knuffas bort för kommersiella evenemang och när föreningar utanför idrotten som Halmstad Östra Scoutkår inte ens får nolltaxa för sina ungdomar kunde en sådan diskussion också uppfattas som rent provokativ. I synnerhet som ingen i dag vet hur föreningslivet ser ut och vilka idrotter som har de största behoven om 18 år.

– Mycket skulle vara vunnet om lokalerna används till det som de en gång byggdes för. Mitt under vårt SM-slutspel i bordtennis kom det in en mc-mässa under fyra dagar, anmärkte Bengt Ekberg, en gång själv politiker men numera ordförande i Halmstad BTK och kollegan

Thomas Lennartsson i Halmstad handboll fyllde i;

– Det är nu som vi har problemen.

Svaret från kommunens håll var krasst att Halmstad arena är en multiarena – inte en idrottsarena där de kommersiella evenemangen går före idrotten. Så nu vet vi det. Varpå Halmstad Hammers uppmanade kommunen:

– Bygg då en mässhall för dessa ändamål så att idrotten får ha sin arena i fred.

Själv anser jag att kommunen i så fall borde kunna komma överens med ägarna till Kombihallen som ändå står tom under sommaren.

ANNONS

Många bra idéer framkom också under det följande grupparbetet, Både vad gäller anläggningar, ”inventera befintliga lokaler”, samverkan, fler ledare för att tidigare på dagen kunna ta hand om ungdomarna, men också att inte enbart fokusera på ungdomarna, ”då riskerar vi att tappa de äldre”.

– Vi tar med oss detta, lovade Ola Salomonsson på teknik och fritid.

Men vis av tidigare debatter i ämnet krävde Calle Overgaard från Halmstad BMK:

– Här har 70 personer jobbat med förslag i två timmar, alltså 140 timmar. Därför är det er skyldighet att sammanställa detta för det ska inte försvinna ner i ett svart hål.

Men tillsätt redan nu en samordnare som kan guida alla föreningar rätt, oavsett om det gäller trasiga glödlampor, jakt på lokaler eller hjälp med ansökan om bidrag. I stället för att de ska tvingas ringa och skriva till ett otal personer och till slut ändå hamna i en återvändsgränd.

När jag lämnar Halmstad arena tittar jag upp mot den digitala reklampelaren. Willa Nordica VIMAB Laholm, Marknadsföreningen i Halland, Tall Ship Races, Svenska kyrkan...

Inte ett idrottsevenemang så långt ögat kan nå, trots att det bubblar av aktivitet där inne. Men ingen av de lokala klubbarna har råd att annonsera eftersom det alltjämt, korkat nog, kostar pengar för dessa trots att det borde ligga i allas intresse att locka folk till Halmstad arena. Så stryp då inte de egna föreningarna, Halmstads kommun, som ni påstår er vurma för!

ANNONS
ANNONS