AIK:s Henok Goitom jublar efter sitt 1-0-mål i Svenska cupen mot Syrianska.

Knappa segrar för AIK och Göteborg i cupen

AIK och IFK Göteborg tog knappa segrar i sina respektive tävlingspremiärer i svenska cupen. IFK Norrköping fick en poäng mot superettanlaget Helsingborg efter en sen kvittering.

|

AIK inledde säsongen med "hemmamatch" på Tele2 arena mot Syrianska. Henok Goitom gav AIK ett planenligt ledningsmål i den 13:e minuten. När Ahmed Yasin hoppade över Kristoffer Olssons fina passning friställdes Goitom och anfallaren placerade kyligt in 1–0.

Men Syrianska kvitterade med halvtimmen spelad. 17-årige Johannes Ercan nickade in 1–1 på hörna.

I andra halvlek återtog AIK ledningen när Success Chimankpa Nwosus pass i eget straffområde inte blev framgångsrikare än att Ahmed Yasin fick bollen och gjorde 2–1.

I samma fyrlagsgrupp som AIK och Syrianska spelade Halmstad och Oddevold 1–1.

"Ibland får vi till det"

IFK Göteborg gjorde som AIK och bytte hemmaarena för att hitta konstgräs. På Häckens hemmaplan vann "Blåvitt" med 1–0 mot superettanklubben Varbergs Bois. Nyförvärvet Amin Affane slog en hörna som ett annat nyförvärv, Mikkel Diskerud (tillbaka på lån), fick träff på. Men sist på bollen var IFK-anfallaren Elías Már Ómarsson som petade in bollen vid mållinjen.

- Ibland får vi till det vi försöker med på träning, men det sitter inte helt som det ska ännu. Men det ska det kanske inte göra två månader före serien startar. Jag tror att det kommer bli väldigt bra, säger Diskerud till C More.

Den andra gruppspelsmatchen mellan Sirius och Öster slutade 1–1.

IFK Norrköping räddade en poäng hemma mot Helsingborg i den 94:e minuten. Efter en tilltrasslad situation i Helsingborgs straffområde avlossade IFK-backen Andreas Johansson med högervristen och bollen gick in via ribban.

"Skjuter för sällan"

- Jag skjuter för sällan och nu drog jag till med en vrist – det var längesen, säger Johansson.

Carl Johansson gav Helsingborg ledningen i första halvlek. Superettanlaget visade att ambitionerna med en topplacering är logisk och borde ha avgjort matchen i den 85:e minuten när Mamudo Moro blev fri, men han sköt rakt på målvakten.

Kalmar fick bara 0–0 mot Åtvidaberg, som precis som Syrianska degraderades från superettan förra året. Östersund toppar den gruppen efter segern med 3–0 mot Trelleborg för drygt en vecka sedan.

Gif Sundsvall vann mot Norrby, hemmahörande i superettan, med 4–2.