Östersunds Daniel Kindberg är misstänkt för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Arkivbild.
Östersunds Daniel Kindberg är misstänkt för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Arkivbild.

Kindberg pekas ut i internutredning

Fotbollsallsvenska Östersunds ordförande Daniel Kindberg begick en rad regelbrott under sin tid som vd för Östersundshem, visar bolagets internutredning. Det finns även starka indikationer på att nära 11 miljoner kronor har förts ut från bolaget på ett felaktigt sätt.

ANNONS
|

En internutredning, genomförd av revisionsbolaget EY, visar att Daniel Kindberg har gjort sig skyldig till en rad regelbrott under sin tid som vd för det kommunala bostadsbolaget, samtidigt som det finns starka indikationer på än större överträdelser.

"Enligt kartläggningen rör det sig om en enskild individ som bland annat brutit mot regeln att inte göra affärer med närstående. Dock finner EY även en rad, mer allvarliga överträdelser – där det finns starka indikationer på att stora summor pengar förts ut från bolaget på ett oriktigt sätt", skriver Östersundshem i ett pressmeddelande.

ANNONS

Nära 11 miljoner

Bland annat ska Östersundshem via underleverantören Peab ha fått ett antal "saltade" fakturor från en flyttfirma som drivs av Daniel Kindbergs affärskollega. Det handlar enligt utredningen om överfaktureringar på 10,7 miljoner kronor, av vilka 4,6 miljoner har skickats vidare till fotbollsklubben Östersunds FK, där Kindberg är ordförande.

"Detta har vi kunnat konstatera i och med vårt samarbete med Peabs säkerhetsavdelning. De har hela tiden varit mycket behjälpliga i utredningen. Denna överfakturering kommer gärningsmännen att få stå för vid fällande dom", säger Christer Sundin, tillförordnad vd för Östersundshem, i pressmeddelandet.

Vart resterande 6,1 miljoner kronor har tagit vägen har utredarna inte kunnat kontrollera.

"Högst omoraliskt"

Utöver detta har man också hittat två avtal, värda sammanlagt 4 miljoner kronor, mellan bolag där Daniel Kindberg har haft intressen, och småhustillverkaren Pilgrimsta Hus. Dessa har pågått samtidigt som Pilgrimsta Hus har varit leverantör till Östersundshem.

"Det som framkommer i EY:s rapport är, utifrån vårt perspektiv, ett högst omoraliskt handlande. Vi upplever dock inte att det varit fel på bolagets rutiner, utan det är enskilda individer som brutit mot gällande regelverk och rutiner", säger Christer Sundin.

Kindberg är fortsatt misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott, medan flyttfirmans ägare är misstänkt för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Även en anställd på Peab har delgivits misstankar för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

ANNONS
TT

Bakgrund: Misstankarna mot Kindberg

I april genomförde Ekobrottsmyndigheten en razzia mot Östersundshem där Daniel Kindbergs arbetsdator beslagtogs. Dagen därpå arbetsbefriades Daniel Kindberg från sitt uppdrag som vd för det kommunala bostadsbolaget.

Kindberg misstänks för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Han anhölls men släpptes två dagar senare, trots att misstankarna då hade stärkts, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Misstankarna ska ha kopplingar till Kindbergs affärskollega som via sin flyttfirma har sponsrat Östersund med miljontals kronor. Pengarna ska, tillsammans med Daniel Kindbergs investeringar, ha räddat klubben från att gå med förlust, vilket är viktigt för att inte strida mot Svenska fotbollförbundets regler för elitlicens.

ANNONS