Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170808-langdskidtraffkalla-510478_se.hp_1.jpg
Charlotte Kalla på rullskidtur under träningslägret i Vålådalen.

Kalla satsar på bekant OS-upplägg: "Inspirerande"

OS är det stora målet. Då vet Charlotte Kalla vad som krävs för att mästerskapet ska bli en framgång: Tidigare beprövade träningsrutiner.

Charlotte Kalla har precis lämnat ett nio dagar långt träningsläger i jämtländska Vålådalen, som bjudit på vackra och inspirerande omgivningar att träna i. Lägret har Kalla gjort med den svenska landslagstruppen – i vanliga fall tränar hon med sitt egna team.

Men att få träffa de andra tjejerna gjorde henne gott:

- Det var jättekul att få träffa brudarna, det är alltid efterlängtat och speciellt nu när det gått en hel sommar. Det är oftast mycket som händer, så det var fint att få en uppdatering om hur de hade haft det fram till nu, säger Charlotte Kalla.

Vet vad som krävs

I februari vankas det stora målet: OS i Pyeongchang, Sydkorea. Kalla är en erkänt duktig mästarskapsåkare och att pricka formen inför dessa. Hon har tagit medaljer i samtliga OS och VM sedan Liberec 2009.

Hon vet av den goda erfarenheten vad som krävs för att för att återupprepa det hon tidigare presterat i mästerskap.

- De sista veckorna in mot OS kommer jag träningsmässigt att försöka få till det jag har gjort till tidigare mästerskap. Det känns tryggt att kunna ha de här passen som jag känner igen sedan tidigare. Jag hoppas att jag kommer att få träna bra fram till dess och förbereda mig på ett bra sätt så att jag kan vara i säsongens bästa form när det blir dags för OS.

Träningen har svarat väl

Sommaren för Kalla, och för de andra längdåkarna som förbereder sig inför kommande OS-säsong, innebär inte en tillvaro med goda möjligheter till att slå sig ner i en solstol och dega dagarna i ända.

Nej, sommaren är en av de tuffaste träningsperioderna de utsätter sig för.

Kalla beskriver träningsperioden som lyckad, utan några större skade- eller sjukdomsbryderier i bagaget, som satt käppar i försäsongshjulet.

- Det är jättekul att träningen har svarat så pass bra och just att jag har fått följa den här röda tråden som jag har haft i träningsarbetet fram till nu. Det är det bästa jag vet att få jobba målmedvetet för att utvecklas och att det har flutit på.

TT: Är du förvånad att sommarträningen svarat så pass bra?

- Nja, jag tycker att jag är bra på att lyssna på kroppens signaler, men sedan vet jag med mig att maj och juni brukar jag kunna vara pigg, men när det börja närma sig augusti så brukar det vara tyngre eftersom jag har så pass hög träningsbelastning bakom mig.

"Många som tränar hårt"

Fokus under försäsongen har legat på mängdträning, men också på inslag av kvalitetspass i form av bland annat intervaller och styrka. När träningen förlagts på snö vässar hon på de tekniska delarna i skejt och klassisk stil.

- Det finns ju alltid saker som kan förbättras. Positioner som kan bli ännu bättre med tyngdöverföring, att så mycket kraft som möjligt ska gå i rätt riktning och att man får nyttja kroppstyngden i stavisättningen och vara tillräckligt stark för att ha bra tekniska positioner, säger Kalla.

Trots att försäsongen fungerat så pass väl, utan större motgångar, så är längdstjärnan snabb att slänga in en brasklapp apropå detta faktum:

- Det delas definitivt inte ut några medaljer nu, det är fortsatt hårt arbete som gäller.

- Jag vet att det är många som mig som tränar otroligt hårt just nu.

Fakta: Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987 (30 år) i Tärendö, Pajala kommun.

Bor: Sundsvall.

Klubb: Piteå Elit.

Tränare: Magnus Ingesson.

Meriter: Fem OS-medaljer, varav två guld. Tolv VM-medaljer, varav två guld. Sju vinster i världscupen.

Utmärkelser: Jerringpriset 2008, Victoriastipendiet 2010, Bragdguldet 2014.

MEST LÄST