Charlotte Kalla har totalt tagit fem OS-medaljer inför lördagens skiathlon i Pyeongchang.
Charlotte Kalla har totalt tagit fem OS-medaljer inför lördagens skiathlon i Pyeongchang.

Kalla kan nå legendarernas OS-rekord

Hon har redan två OS-guld. Om Charlotte Kalla tar två till i Pyeongchang tar hon även plats i de vinterolympiska historieböckerna.

ANNONS
|

Thomas Wassberg, Gunde Svan och Sixten Jernberg. Det är några av den svenska längdskidhistoriens mest ikoniska namn som Charlotte Kalla på pappret kan nå upp till i årets OS. En gemensam faktor för alla dessa tre herrar är att de tog fyra OS-guld var under sina karriärer, vilket är flest av alla svenska vinterolympier genom tiderna. Charlotte Kalla ligger på två. Med andra ord är noteringen inom realistiskt räckhåll.

TT: Vad känner du när du får höra att det bara krävs två guld i Pyeongchang för att tangera dessa åkare?

ANNONS

- Oj. De är ju legendarer, alla. Men för mig blir det ändå att lägga fokus på att göra mitt bästa. Det är då jag har något att hämta, säger 30-åringen från Tärendö.

Vill inte rangordna

Om man tittar på alla medaljer finns det även där ett nåbart rekord. Fyra medaljer skulle krävas för att Kalla ska tangera Jernbergs nio OS-medaljer. Gunde Svan har tagit sex medaljer, Wassbergs fyra är redan passerade.

Lägg därtill att hon, om man även räknar mästerskapsmedaljer på VM, redan på pappret är en av de främsta bland både herrar och damer.

Så ja, var ställer sig egentligen Charlotte Kalla i den svenska skidhistorien?

- Gud vilken svår fråga, säger den svenska stjärnan, som funderar en bra stund innan hon fortsätter:

- Jag har ju definitivt varit med här nu. 2005–2006 så hade vi Lina (Andersson), Emelie (Öhrstig) och Anna Olsson som tog väldigt många medaljer i VM i Oberstdorf och i Turin-OS. Efter det har det bara gått stabilt uppåt för svensk damskidåkning. Det är jättespännande att så många unga lovande har blomstrat de senaste åren. Och mer finns det.

ANNONS

Att rangordna sig själv i historien tycker hon dock är alltför svårt.

"Snabbaste loppet framför mig"

Hennes tränare Magnus Ingesson tycker även han att det är klurigt att placera Kalla i ett historiskt perspektiv.

- Det är en stor fråga, men det är svårt att värdera när man själv är så inne i det och så nära. Men hon tillhör en av de större vi haft, så är det. Men det är olika tider så jag brukar hålla mig från att värdera och jämföra olika prestationer på så sätt. Det är väldigt svårt.

Inte bara mästerskapsstatistiken stärker Ingessons tes att Charlotte Kalla faktiskt är en av de största i svensk skidhistoria. I en enkät i Aftonbladet förra året utsågs hon till Sveriges populäraste idrottare, oavsett idrott. Och hon vet själv om att hon är omtyckt.

- Jag känner ju att jag har ett enormt stöd. Det är många som håller tummarna och hoppas det ska gå bra för mig, samtidigt som många lider när det inte går bra, och som vill ge en klapp på axeln och påminna mig om att det bara kan gå uppför efter motgång. Det betyder mycket. Den stöttningen.

ANNONS

TT: Känner du någon press från det?

- Det viktigaste är mina egna ambitioner och de mål jag sätter upp, och att hålla mig vid det. Att utvecklas och driva mig. Jag tror att jag har mitt snabbaste lopp framför mig, och det är en inspirerande tanke.

TT: Vilket lopp tänker du på då?

- Jag hoppas ju kunna gå ut nu på OS och känna att jag är i absolut toppslag.

TT

Fakta: Svenska vinter-OS-medaljörer

Flest medaljer i vinter-OS genom tiderna:

9 medaljer: Sixten Jernberg, längdskidor (4 guld, 3 silver 2 brons).

6 medaljer: Gunde Svan, längdskidor (4 guld, 1 silver, 1 brons), Johan Olsson, längdskidor (2 guld, 1 silver, 3 brons), Anja Pärson, alpint (1 guld, 1 silver, 4 brons).

5 medaljer: Charlotte Kalla, längdskidor (2 guld, 3 silver).

4 medaljer: Thomas Wassberg, längdskidor (4 guld), Tomas Gustafson, skridsko (3 guld, 1 silver), Gillis Grafström, konståkning (3 guld, 1 silver), Marcus Hellner, längdskidor (3 guld, 1 silver), Toini Gustafsson (nu Rönnlund), längdskidor (2 guld, 2 silver).

ANNONS