Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180121-hbemsverige-601098_se.hp_1.jpg
Efter förlusten mot Frankrike behöver Sverige och Simon Jeppsson lite flyt i EM.

Jeppsson: "Vi måste ha lite flyt"

Sverige siktar på att avsluta mellanrundan med två raka segrar. Frågan är om det räcker för att handbollsherrarna ska nå EM-semifinal.

Inför de avslutande matcherna mot Vitryssland och Norge ligger allt inte längre i Sveriges händer om laget ska nå semifinal i handbolls-EM. Precis som i första gruppspelsrundan kan det bli läge att damma av matematikkunskaperna för att räkna fram vilka lag som går vidare i turneringen.

- Det är många olika scenarion som kan inträffa. Vi ska bara göra vårt bästa och vinna våra matcher, så att vi står på åtta poäng om några dagar. Sedan får vi se när slutsignalen mellan Kroatien och Frankrike går (på onsdag), det är förmodligen först då vi vet om vi är i semi. Det är klart att det är lite pirrigt och nervöst, men samtidigt är det också det som är häftigt med sport, säger Simon Jeppsson.

Fransk hjälp efterlyses

Det går att spekulera fram och tillbaka i oändlighet om Blågults chanser att nå semifinal. Laget kan ta åtta poäng och slås ut, men lika gärna ta sex poäng och gå vidare. Men mycket talar för att Sverige behöver få hjälp av Frankrike mot Kroatien, precis som Jeppsson är inne på.

- Vi snackade lite grann i går kväll efter matchen, om de olika scenariona. Och vi känner att hoppet brinner för fullt, säger vänsternian, som med fyra fullträffar var Sveriges bäste målskytt mot Frankrike.

Dagen efter den tunga förlusten mot Frankrike hade Sverige försökt skaka av sig frustrationen för att blicka framåt. När landslaget tog emot på hotellet i Zagreb var tankarna redan på måndagens möte med redan avhängda Vitryssland. Sverige går in i matchen som storfavorit, men höjer samtidigt ett varningens finger för vitryssarna.

- De har spelat jättebra i EM och kommer ge oss stora problem om vi inte är där till hundra procent, säger Jeppsson.

Storseger i fjol

Lagen möttes i åttondelsfinal i VM för ett år sedan, då Sverige vann med förkrossande 41–22. Men bara för ett par dagar sedan skakade vitryssarna Kroatien rejält och hade oavgjort med bara någon minut kvar att spela.

Förbundskapten Kristján Andrésson:

- Vi fick en fullträff mot Vitryssland förra året, samtidigt som deras spel havererade. Det var därför det blev så stora siffror och vitryssarna är ett mycket bättre lag än vad den matchen visade. Vi måste börja med att lägga fokus på Vitryssland och sedan får vi se vad som händer.

Fakta: Två tänkbara EM-scenarion

• Sverige tar åtta poäng – men missar ändå semifinal.

Kan inträffa om: Frankrike slår Serbien och Sverige slår Vitryssland. Kroatien slår Frankrike och Sverige slår Norge.

Tabellen i så fall: Frankrike, Kroatien och Sverige stannar i så fall alla på åtta poäng och resultaten i lagens inbördes möten avgör tabellplaceringen. Om Kroatien vinner med minst två mål (med siffrorna 22–20 eller mer) eller max sju mål får Sverige sämst målskillnad i inbördes möten och slås ut som trea i gruppen.

Resultat i inbördes möten hittills: Sverige–Kroatien 35–31, Frankrike–Sverige 23–17.

• Sverige tar sex poäng – men når ändå semifinal.

Kan inträffa om: Frankrike slår Serbien och Sverige slår Vitryssland. Frankrike slår Kroatien och Norge slår Sverige.

Tabellen i så fall: Frankrike får maximala tio poäng och blir klar gruppetta. Sverige, Norge och Kroatien hamnar alla på sex poäng och resultaten i lagens inbördes möten avgör tabellplaceringen. Om Norge vinner med max tre mål (eller fyra mål med siffrorna 32–28 eller mer) får Sverige bäst målskillnad i inbördes möten och går vidare som grupptvåa.

Resultat i inbördes möten hittills: Sverige–Kroatien 35–31, Kroatien–Norge 32–28.

Fakta: Läget i Sveriges grupp

Fyra lag är fortfarande kvar i kampen om två semifinalplatser i Sveriges EM-grupp i Zagreb. Ställningen:

Frankrike, 3 matcher, 6 poäng (+14).

Kroatien, 4 matcher, 6 poäng (+12).

Norge, 4 matcher, 4 poäng (+5).

Sverige, 3 matcher, 4 poäng (+3).

Återstående matcher:

Måndag: Serbien–Frankrike (18.15), Sverige–Vitryssland (20.30).

Onsdag: Serbien–Vitryssland (16.00), Sverige–Norge (18.15), Kroatien–Frankrike (20.30).

De två bästa lagen i gruppen går vidare till semifinal. Om två eller fler lag hamnar på samma poäng avgör resultaten i inbördes möten.

Semifinalerna spelas den 26 januari, även det i Zagreb. Där avgörs också bronsmatchen och finalen två dagar senare.

MEST LÄST