Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Klassisk dräkt. Den gamla HHK-dräkt, här med Lennart ”Kusken” Forsgren från kvalet mot Huddinge, kan komma att tas fram i ny version i år när Halmstad Hammers vill fira att HHK – som klubben hette från början – fyller 50 år. Bild: TONI OTTOSSON/ARKIV
Klassisk dräkt. Den gamla HHK-dräkt, här med Lennart ”Kusken” Forsgren från kvalet mot Huddinge, kan komma att tas fram i ny version i år när Halmstad Hammers vill fira att HHK – som klubben hette från början – fyller 50 år. Bild: TONI OTTOSSON/ARKIV

HHK tillbaka – för en säsong...!

Den 28 april fyller Halmstads HK 50 år. Det ska förstås firas och Halmstad Hammers gör det genom att den kommande säsongen spela i HHK:s gamla klassiska tröja.

– Vi jobbar på att tillsammans med några intressenter ta fram en dräkt med det gamla klubbmärket för visst ska det synas och märkas att klubben fyller 50 år, bekräftar sportchefen Niklas Söderström.

Det var den 28 april 1967 som klubben – med tre medlemmar från HBK:s styrelse – bildades när ishockeysektionen slog sig fri från Halmstads BK, där den och bowlingen, hade blivit alltför kostsam.

Efter att ha fått klartecken från Svenska ishockeyförbundet att överta HBK:s spelare och plats i division 2 kom verksamheten igång när fem borgenärer gick in för ett lån på 50 000 kronor. Problemet med klubbdräkterna löstes också till en början genom att byta ut B:et mot ett H innan det klassiska klubbmärket, stadens tecken Tre Hjärtan upptill HHK och en klubb och en puck, skapades.

Det kom att leva kvar i 30 år innan Halmstad Hammers bildades ur samma förening. Då hade HHK både varit två kvalmatcher mot Huddinge från högsta serien, myntat begreppet ”Laget som slår” som Sveriges mest utvisade lag, varit nära ruinens brant och sedan hamnat på hockeyns bakgård. Detta innan Hammers blev ett nytt, osannolikt kapitel i framgångssagan som fick ett abrupt slut med konkursen 2005 och en omstart – nu som Halmstad HF och sedermera igen, Hammers.

– Men grunden ligger ju i HHK och den vill vi uppmärksamma, påpekar Niklas och berättar att man bland annat planerar någon form av miniturnering i sommar.

– Förhoppningen är förstås att då få hit några SHL-lag, säger han.

Samtidigt är nu planeringen inför kommande säsongen i Hockeyettan i full gång med spelarmöten flera gånger om dagen.

– Vi är naturligtvis inte alls nöjda med säsongen som gick även om kvalet slutade bra. Så nu siktar vi uppåt, men ligger efter våra konkurrenter eftersom vi inte kunde planera något innan vi visste i vilken division vi skulle hamna. Men först måste vi börja i de egna leden och se om de vill stanna eller lämna.

Minst en spelskicklig back, någon eller några starka, tunga forwards och inte minst – en eller två vassa målskyttar ska stå på önskelistan.

– Vi vill ha spelare med rätt karaktär, vinnarskallar. Och att vi letar snipers, målskyttar och matchvinnare, kan knappast komma som någon överraskning med tanke på att vi inte hade någon bland de 20 bästa målskyttarna i kvalserien, påpekar Söderström.

Serieindelningen ska komma vilken dag som helst och i nuläget lär elva lag vara helt klara för Hockeyettan södra: Hammers, Kristianstad, Tranås, Vimmerby, Nybro, Kallinge/Ronneby, Hanhals, Helsingborg, Tyringe, HC Dalen och nykomlingen HA74 från Sävsjö. Vilket som blir det tolfte laget återstår att se, men mycket talar för Grästorp.

MEST LÄST