Dan Gustavsson.
Dan Gustavsson.

Hammers tigger pengar – vill lösa gamla skulder

Halmstad Hammers går ut och vädjar till medlemmarna om pengar. Klubben behöver få in omkring en och en halv miljon kronor för att lösa gamla skulder. Men det finns ingen anledning till oro – den dagliga verksamheten är trygg.

ANNONS
|

"Vi har inte allt. Det är ingen hemlighet att vi, liksom andra toppföreningar i staden, har en ansträngd ekonomi. Just nu längtar vi allra mest efter fler kronor i kassan, för vi behöver dem verkligen.

Så lyder ett stycke i det hjälpbrev som Halmstad Hammers har lagt ut på sin hemsida. I brevet listas saker som klubben har; en blomstrande barn- och ungdomsverksamhet, engagerade ledare, lojala föräldrar och en ny laguppställning i A-laget.

Men även om man vid en första anblick i brevet kan få en känsla av att det är kris i Hammers så är verkligheten en helt annan. Hammers redovisade ett positivt resultat för den gångna säsongen och har en tillräcklig ekonomi för att klara av den dagliga verksamheten.

ANNONS

Pengarna som ska skramlas in ska dock gå till att lösa gamla skulder som, enligt ordförande Dan Gustavsson, finns kvar sedan den förra styrelsen.

– Vi har lite lik i lasten sedan den föregående styrelsen lämnat. Vi måste bli av med de gamla skulderna för att kunna börja resan mot Allsvenskan. Och det är målsättningen - vi ska till Allsvenskan. Sedan om det tar ett år eller fem år, det får tiden utvisa, säger Dan Gustavsson.

Hur mycket pengar är det ni behöver få in för att lösa de gamla skulderna?

– Runt en och en halv miljon tror jag. Jag kan inte den exakta siffran, men det är någonstans mellan en miljon och en och en halv miljon. Hade någon godhjärtad sponsor kanske kunnat gå in så hade vi varit av med det direkt, säger Gustavsson.

Metoden att skramla ihop pengar från medlemmar och supportrar är en beprövad metod, även om den är ny för Hammers.

Bland annat har Mora IK, MoDo och Västerås gjort så tidigt, enligt Dan Gustavsson.

– Det finns en del andra klubbar som har gjort det här och som har lyckats med det. Vi behöver få in likvida medel. Det finns två sorts sponsring; kontanta pengar eller varor. Och just nu, så länge säsongen inte har startat ännu, så har vi ingen nytta av varor. Det är kontanta pengar vi behöver.

ANNONS

Enligt ordföranden behöver klubben kunna ha minst en månads omsättning liggande som på kontot som en buffert för att ekonomin ska vara riktigt trygg. Och för att kunna nå dit måste först de gamla skulderna betalas av.

– Så det är ingen dans på rosor som vi sysslar med. Men den dagen man har sund ekonomi vågar man också vara kaxig och förhandla fram bättre sponsoravtal. Det är som Göran Persson sade: "Den som är satt i skuld är inte fri."

Under tisdagskvällen skulle Halmstad Hammers extra årsmöte hållits. Det hardock blivit inställt och uppskjutet på obestämd framtid. Anledningen är att revisorerna inte hunnit bli klara med sitt arbete ännu.

– Bokslutet blev klart för några dagar sedan och då behöver de 14 dagar på sig att gå igenom den. Man får komma ihåg att de gör det på sin fritid. Men det är inga problem egentligen, vi gick plus i årets verksamheten, men det har tagit mycket energi att reda ut föregående styrelsens bokslut. Det tog mycket kraft och då blev detta lidande.

ANNONS