Tvåmålsskytt. Hammerscentern Erik Borg har hittat målet efter nyår.
Tvåmålsskytt. Hammerscentern Erik Borg har hittat målet efter nyår.

Borg och Hammers lyfter mot toppen

Han gjorde bara två mål på 20 matcher i höstas. Nu har han gjort fyra på de tre första under våren.… Erik Borg personifierar Halmstad Hammers förvandling från botten- till topplag som spelar seriefinal i Grindslantenmatchen mot Tranås på fredag.

ANNONS
|

Helsingborg 3

Hammers 6

(0–3, 1–1, 2–2)

– Hoppas att det kommer riktigt mycket folk då för nu är vi riktigt på gång, säger Borg som dagen före nyårsafton fyllde 20 år.

Tränaren Fredrik ”Fredda” Johansson nickar instämmande:

– Jag lovade ju dig före omstarten att vi skulle spela seriefinal mot Tranås och så blir det nu. Vi har ett härligt go i laget just nu, skapar massor och har haft en bra vecka med sju poäng av nio möjliga.

Då hade den spelskicklige backen Anton Avehag gett Hammers en flygande start genom att först göra 1–0 i power play (5.49) och minuten senare spela fram Jesper Johansson som tryckte in 2–0 (6.50).

ANNONS

Äntligen presterade Hammers från start med bra fart under skridskorna och Erik Borg kunde med ett dragskott göra 3–0 (18.33) som dock inte såg helt otagbart ut för hemmamålvakten Arvid Stenmark.

– Tidigare år har jag också dragit igång poängproduktionen efter jul så jag hoppas att det håller i sig nu, inflikar Erik.

Kanske att det gick lite för lätt i period 1 för Hammers sedan lite för bekvämt och släppte in hemmalaget i matchen. Men närmare än Thage Petterssons 1-3 i power play (25.34) såg Hammersmålvakten Elias Svensson till att Helsingborg inte kom och i stället kunde Borg läckert servera Martin Pärnaöppet mål fram till 4–1 (38.15).

När sedan Svensson räddade Henrik Rosengrens straff (36.01) och Erik Borg i stället hängde upp 5–1 i ena krysset minuten senare var matchen avgjord.

– Jag hittade den lilla luckan i ena krysset som han släppte vid första stolpen så det målet är jag nöjt med, inflikar Erik som också fick se Victor Svensson göra 6–1 (50.36).

Hammers var då på väg mot en storseger. Bara för att två minuter senare ha tappat till 6-3, vilket fick Johansson att begära timeout.

– Vi tappar ödmjukheten i olika sekvenser av matchen. Men ska vi vara ett topplag måste vi ta bort allt sånt slarv för till slut kan det här bli en målskillnadsaffär. Och därför måste vi ha samma noggrannhet som att koka mjölk på högsta värme på spisen utan att bränna den.

ANNONS

Men någon fara för segern var det aldrig utan i stället fick den trogna Hammersklacken lön för mödan med sitt ”Hammers på isen” och en extra segerdans av målvakten Elias Svensson.

ANNONS