<strong>Utan resultat.</strong> Emma Holmberg på Prince of Shades diskades sedan hästen visat mindre hälta efter målgången i EM i Bryssel.
Utan resultat. Emma Holmberg på Prince of Shades diskades sedan hästen visat mindre hälta efter målgången i EM i Bryssel.

Holmberg föll på målsnöret i EM

Det blev ingen fullträff för Simlångsdalens ryttare Jessica Holmberg på EM i distansritt i Bryssel som avgjordes på torsdagen.

ANNONS
|

Helt sensationellt tog det svenska laget ett brons före Spanien och Italien, men någon mästerskapsmedalj kommer inte med Holmberg hem till Halland.

Jessica Holmberg med den 13-åriga arabhästen Prince of Shades föll på målsnöret. Efter att ha avverkat de 16 milen och tillbringat över 11 timmar på hästryggen visade hästen en mindre hälta i veterinär besiktningen som görs efter målgång. Och då blir ekipaget diskat och resultatet räknas inte. Hårda regler som finns för hästens välvård.

– Han visade en mindre hälta när vi sprang upp, det var verkligen pyttelite, men så är reglerna, sa en mycket besviken Jessica Holmberg efter ritten. Vi red tillsammans alla fyra i laget och jag tror att min häst skulle behövt galoppera lite fortare för att trivas, konstaterar hon.

ANNONS

Att det svenska landslaget kom i mål till slut med fyra godkända ryttare och dessutom fick med sig ett brons hem är nära nog sensationellt. Det är över 10 år sen som Sveriges landslag lyckades fullfölja ett mästerskap som ett lag.

Trots att ritten inte godkändes så var Holmbergs prestation och roll i laget som den mest meriterade viktig.

– Ja jag är glad att jag kunde hjälpa till att stötta de två ryttare vi hade med oss som gjorde sitt första mästerskap. Prince of Shades var också den häst som gärna tog täten och låg och drog.

Både unghäst-VM och EM i distansritt pågår just nu i Belgien Under torsdagen reds EM för seniorer, både män och kvinnor. Starten gick tidigt på morgonen i ett dimmigt Bryssel och den vackra parken ”Foret de Soignes som ligger mitt i centrala Bryssel.

Morgonpigga joggare och stressade Brysselbor fick flytta på sig när de 79 ryttarna från 28 nationer galopperade iväg genom parken och över stora vägkorsningar i morgonrusningstrafiken.

I parken finns över 10 mil vägar som är preparerade för ridning. Mästerskapsbanan var tekniskt svår och väldigt kuperad. Backarna såg inte så svåra ut men avlöste varandra i parken och blev utslagsgivande.

ANNONS

Totalt var höjdskillnaden 2500 meter. För hästen Prince of Shades som är tränad i backarna i Simlångsdalen var stigningarna dock inga problem.

– Nej jag hade ju en fördel med backarna, men banan var verkligen svår eftersom det gick upp och ner precis hela tiden. Sen var det båda djupt och halt för hästarna i sanden på de preparerade stigarna, menade Jessica Holmberg.

Under torsdagen börjar resan tillbaka hem från Bryssel och hemma väntar ytterligare 4 distanshästar på den rutinerade distansryttaren.

– Nu ska jag vara arrangör själv om ett par veckor då vi i klubben är värd för internationella tävlingar i Simlångsdalen, avslutar Holmberg.

ANNONS