Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Svenskt hopp i Halmstad. Jessica Johansson har alla möjligheter att blanda sig i toppstriden när det historiska första EM-slutspelet i singel går av stapeln i Halmstad. På bilden kämpar hon för guld under SM-veckan i Halmstad 2013.
Svenskt hopp i Halmstad. Jessica Johansson har alla möjligheter att blanda sig i toppstriden när det historiska första EM-slutspelet i singel går av stapeln i Halmstad. På bilden kämpar hon för guld under SM-veckan i Halmstad 2013.

Historiskt EM går av stapeln i Halmstad

Historia kommer skrivas i Halmstad i början av november. För första gången någonsin arrangeras ett singel-EM i boule, och efter ett byte med kort varsel sker det i Ståhlhallen i Halmstad.

Boulegiganten Frankrike skulle egentligen arrangera det historiska första EM-slutspelet. För ett par veckor sedan meddelade det franska bouleförbundet att de ställde in det, till många spelares besvikelse.

Men nu har de dystra minerna förbytts. Efter snabbt arbete av de svenska och danska förbunden står det klart att mästerskapet flyttas till Halmstad.

– Det har varit väldigt snabba ryck. Vi håller på att ordna med en hel del detaljer just nu, det är egentligen bara beslutet som är fattat. Men efter att ha pratat med det danska förbundet kollade vi runt med det europeiska förbundet och Destination Halmstad och alla var väldigt tillmötesgående, säger Lasse Franck, informatör på svenska bouleförbundet.

Helgen den 4-6 november kommer det bli en boulefest i Ståhlhallen.

Än så länge är 22 nationer anmälda att delta, varav 20 har med sig spelare i både herr- och damklassen.

Sverige kommer representeras av Jessica Johansson och Rickard Nilsson, båda från Coccinelle PC Malmö. Och det finns definitivt chans till svensk glans i EM-slutspelet.

– Jessica var representant i precisionskyttet på dam-EM förra månaden och tog då silver och Rickard tog silver på ett inofficiellt singel-VM som gick för två år sedan, så de är båda väldigt duktiga, säger Lasse Franck.

Jessica Johansson tog dessutom brons i singel-VM 2015.

Det gäller dock att se upp med de franska deltagarna. Boule är något utav en nationalsport i Frankrike och fransmännen är väldigt dominanta och har vunnit de senaste tio VM-slutspelen på herrsidan.

EM-slutspelet arrangeras i ett samarbete mellan de svenska och danska bouleförbunden, Boulealliansen och Destination Halmstad.

– Vi är alltid positivt inställda till evenemang. Det är jätteroligt när både förbund och förening vill ta sig an en sådan utmaning. Det är normalt lågsäsong för besöksnäringen i Halmstad, så vår uppgift är mer att bidra med titta så att det finns kapacitet på hotellen och så vidare, säger Ann Johansson, chef på Halmstad Convention Bureau, en del av Destination Halmstad.

Så det var lätt att tacka ja när förbundet kom med förfrågan?

– Absolut, de hade en klar tanke kring hur de skulle organisera det. Vi har Ståhlhallen som bedöms räcka till, så då krävs det inte så stora insatser.

Fakta: Singel-EM i Boule

Boule, eller pétanque, spelas genom att kulor av stål kastas mot en liten träkula. Trots att sporten är väldigt anrik har det tidigare inte funnits stora mästerskap i singelklassen. Singelspel är publikvänligt då det är färre klot än annars. I fjol arrangerades det första VM-slutspelet och i år väntar således EM.

Deltagande nationer i EM: Andorra, Bulgarien, Danmark, England, Finland, Frankrike, Grekland, Holland, Israel, Norge, Polen, Ryssland, Schweiz, Skottland, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ukraina, Ungern, Wales, Österrike.

MEST LÄST