VAR-domarna i Moskva har varit VM:s mest omtalade hittills.
VAR-domarna i Moskva har varit VM:s mest omtalade hittills.

Het eller njet i fotbolls-VM

Har du vandrat utan täckning i fjällen, mediterat på en öde ö eller bara varit helt avkopplad sedan den 14 juni? Ingen fara! Här får du veta allt om vem som varit het – eller njet – under fotbolls-VM:s första vecka.

ANNONS
|

VAR

Temperatur: stekhet

VM:s hittills särklassigt mest värdefulla "spelare" är varken Vardy eller Varane – utan Video Assistant Referee, som ordnat straffar och fixat domslut i efterhand. Inte minst Sverige tackar för VAR-insatsen som gav en straff mot Sydkorea. Och trots farhågorna tycks även de flesta andra vara nöjda så här långt.

Cristiano Ronaldo

Temperatur: kokande

Neymar var bara nära, Messi missade straff – medan Cristiano Ronaldo är superstjärnan som levererar. Tre mål mot Spanien, ett mot Marocko. CR7 har redan kopplat greppet om skytteligan.

Ryssland

Temperatur: stigande

Utskällt och kritiserat på förhand har Ryssland plötsligt fått fotbollsfnatt och visat upp en stormande offensiv. Åtta mål, två segrar och solklar väg mot slutspel. Men kom också ihåg att laget hittills "bara" har mött Saudiarabien och Egypten.

ANNONS

Harry Kane och Romelu Lukaku

Temperatur: ständigt heta

Två av Premier Leagues främsta målskyttar visade omedelbart sin förmåga i startmatcherna. Två mål var för Englands och Belgiens avslutare sänker oddsen ännu mer på att någon av dem ska vinna skytteligan.

Islands försvarsspel

Temperatur: både iskallt och vulkanhett

Precis som i EM 2016 lyckas islänningarna charma alla med sitt uppoffrande och kyliga försvarsspel. Och när de får chansen hugger de blixtsnabbt och effektivt.

Senegal

Temperatur: värmande

Minns ni 90-talet när alla pratade om att "snart måste något afrikanskt lag vinna VM"? Det har varit tyst om sådant länge nu – men Senegals premiär får Afrika-drömmen att vakna igen. Och Aliou Cissé är både coolast och hetast av förbundskaptenerna.

Latinamerikanerna (utanför plan)

Temperatur: sprittande

VM går i Ryssland – som ligger någonstans vid Rio de la Plata, eller? De latinamerikanska fansen har vallfärdat till öst i stora mängder och står hittills för festen med sång och dans och lustiga hattar.

Latinamerikanerna (på plan)

Temperatur: ljummen

Endast oavgjort för Argentina och Brasilien, förluster för Colombia, Panama, Costa Rica och Peru. Bara Mexiko och Uruguay har än så länge motsvarat de höga förväntningarna på "Nya världen" i VM.

Emil Krafth och Victor Nilsson Lindelöf

ANNONS

Temperatur: lite för hög

Skidlandslaget har genom åren flitigt prickat in sina förkylningar vid fel lägen. Nu tycks den svenska backlinjen vilja ta efter.

Wojciech Szczesny

Temperatur: blodtryckshöjande

Polen är ett av många lag med skrällpotential – men då får Juventus reservmålvakt sluta göra som han alltför ofta gjorde under åren i Arsenal. Tokutrusningen mot Senegal kan bli dyrbar för de rödvita.

Världsmästarna

Temperatur: pilsnerljummen

Det sprudlade om Sami Khedira, Toni Kroos, Mesut Özil och Thomas Müller i Brasilien 2014. Men i premiären mot Mexiko var de desto mer avslagna. Bättring krävs om inte Tyskland ska falla lika tungt som Spanien gjorde senast.

Nikola Kalinic

Temperatur: kylskåpskall

Vill inte hoppa in i VM? Varsågod, här är biljetten hem, sade Kroatiens förbundskapten när Milan-anfallaren skyllde sin vägran på ryggont.

Marocko, Egypten och Saudiarabien

Temperatur: iskall

Tre arabländer blev de första som kunde avboka alla slutspelshotell i Ryssland. Bådar inte gott för värdlandet i nästa VM – Qatar 2022.

Moskva, TT:s utsände

ANNONS