Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Tuff uppgift för HBK:s nya mittbackspar

Ett nygammalt mittbackspar får chansen i försvarschefen Fredrik Liverstams frånvaro.

Alexander Berntsson och Marcus Johansson ska försöka stoppa poplaget Östersund och bidra med viktiga poäng i bottenstriden.

– Jag tycker att vi skulle haft med oss fler än tre poäng i de fyra matcher som vi spelat efter uppehållet, men kan vi bli mer noggranna och bättre på att hålla fokus så kommer segrarna snart, säger Alexander Berntsson.

Han och Johansson har alternerat som mittlås tillsammans med Liverstam under säsongen, men nu när lagkaptenen är avstängd för att ha fått för många gula kort är det de två HBK-fostrade backarna som ska hålla tätt bakåt.

Duon känner varandra väl sedan U21-tiden, men har faktiskt inte spelat speciellt många matcher ihop på senare år.

– Nä, vi var med i samma trebackslinje i början av Superettan i fjol och har därefter bara spelat tillsammans mot AFC (1-4) förra året och i 2–2-matchen mot Vänersborg i år i Svenska cupen, erinrar sig Berntsson.

Nye tränaren Igor Krulj har valt att satsa på Berntsson och hans passningsfot när det handlat om matcher där HBK varit mer spelförande och Johanssons duellspel då laget varit mer försvarsinriktat.

Nu ska dessa två komponenter svetsas samman mot Östersund på söndag.

– Vi får snacka så mycket som möjligt så att vi kommer in i det, men det ska inte vara några problem.

Norrlandslaget har många bra spelare och har charmat den svenska publiken under året med framförallt starka insatser på sistone i Europaspelet, där till och med självaste Galatasaray fick sträcka vapen.

HBK lär få det jobbigt på Jämtkraft Arena – speciellt som Östersund är ute efter revansch för förlusten i premiären på Örjans vall i våras.

– Jag har alltid gillat Östersund. Deras fotboll är kul att se på, men det kommer att bli en tuff uppgift för oss. Samtidigt har vi slagit dem en gång och det är inte omöjligt att göra det igen, tror Berntsson.

– Det gäller att vi är på tårna i defensiven och kan vi pusha där så kommer offensiven automatiskt. Vi vet hur vi ska göra för att vinna.

Fotboll: Allsvenskan
Östersund-HBK
Jämtkraft Arena söndag kl. 15.00
Läget i lagen
HBK: Dansken Marcus Mathisen blev utvisad senast mot Gif Sundsvall och är avstängd. Även försvarschefen Fredrik Liverstam missar matchen eftersom han dragit på sig för många gula kort. In i laget lär Marcus Johansson komma och ta plats tillsammans med Alexander Berntsson i mittförsvaret. På mittfältet ersätter Ivo Pekalski Mathisen. HBK åker till Östersund på lördagsförmmidagen och kör sedan ett träningspass 18.00 på Jämtkraft Arenas konstgräs.
Östersund: Fortsätter att göra bra ifrån sig i Europaspelet och vann i torsdags kväll med 1–0 hemma mot Fola Esch. Frågan är hur det tuffa matchandet påverkar klubben? Tränaren Graham Potter har skiftat ordentligt i startelvorna och kan göra det även mot HBK. Målfarlige Saman Ghoddos missade matchen senast mot Esch och det är tveksamt om han hinner bli frisk från fotskadan.
Lagen
HBK (prel.): Isak Petterson – Jesper Westerberg, Alexander Berntsson, Marcus Johansson, Andreas Bengtsson – Ivo Pekalski, Aboubakar Keita – Nikolai Alho, Alexander Ruud Tveter, Sead Haksabanovic – Johan Oremo.
Östersund (prel.): Aly Keita – Dennis Widgren, Tom Pettersson, Sotiris Papagiannopoulos, Ronald Mukiibi – Ken Sema, Fouad Bachirou, Brwa Nouri, Hosam Aiesh – Alhaji Gero, Curtis Edwards.
Tränarsnack
Igor Krulj, HBK:
– Vi har mött Östersund två gånger i år – dels när vi kryssade på träningslägret i Barcelona och sedan när vi vann den allsvenska premiären på Örjans vall, men det är ett svårt lag att möta.…
– Östersund har många intressanta spelare med en bred trupp som håller hög kvalitet. Det känns fantastiskt roligt när svenska lag tar sig långt i Europaspelet.…
– Men vi ska försöka klippa av de ytor som Östersund vill ha och försöka utnyttja de lägen som vi får framåt. Det är viktigt att vi inte blir för tillbakatryckta.
HP:s Bolljakt
Ställningen efter 16 omgångar:

1) Isak Petterson    46
2)Sead Haksabanovic    40
3) Aboubakar Keita    37
4) Fredrik Liverstam    36
5) Marcus Johansson    34
5) Alexander Ruud Tveter    34
7) Andreas Bengtsson    33
7) Marcus Mathisen    33
Övriga matcher
I dag:
Jönköping–Hammarby, Elfsborg-Sirius, Gif Sundsvall–Malmö FF.
Söndag: IFK Göteborg-Norrköping, AIK–Kalmar FF.
Måndag: Athletic Eskilstuna–Djurgården, Häcken–Örebro.

Följ matchen live på hallandsposten.se
Söndagens tablå:
Kl. 13.30:
HP avslöjar HBK:s startelva och bjuder på eklusivt försnack med tränaren Igor Krulj.
Kl. 14.55: Liverapporten startar. Följ matchen minut för minut, kommentera och chatta med reportrarna.
Efter matchen: Sajten uppdateras med texter från matchen och webbeklusiva betyg på alla HBK-spelarna.

MEST LÄST