Deppigt. Gabriel Gudmundsson, Isak Pettersson och Fredrik Liverstam tvingas konstatera ännu en uddamålsförlust – dessutom i sexpoängsmatchen mot Gif Sundsvall.

Totalhaveri för HBK i sexpoängsmatchen mot Gif Sundsvall

Säsongens hittills viktigaste match för Halmstads BK – då blev det totalhaveri och kortslutning och en odiskutabel förlust mot den potentiella räddningsplankan Gif Sundsvall som plötsligt är sex poäng före.

|

Gif Sundsvall 1

HBK 0

– Det kändes som om vi inte ville spela i dag. Och så såg det nog ut från sidan också, säger Sead Haksabanovic besviket.

Jodå, HBK-arna tycktes vara som paralyserade,tama, orörliga och passiva mot ett hemmalag som både var rappare, hetare, rörligare.

För efter Gif Sundsvalls 1–0-mål i den 50:e minuten av födelsedagsbarnet Eric Larsson efter uruselt, taffligt försvarsspel av HBK var laget inte ens nära en kvittering.

– Det blir ett olyckligt platsbyte där när jag går ut för att blocka inlägg och vi tappar positionerna när det blir flipperspel och till slut kan deras spelare stöta in returen efter Isak (Pettersson) har räddat, förklarar lagkaptenen Fredrik Liverstam för att omgående med en suck tillägga:

– Sedan vet jag inte om vi ens har någon målchans efter det.

Nej, förutom i den 89:e minuten när Marcus Mathisen från 20 meter tvingade Tommy Naurin i hemmamålet att sträcka ut i hela sin längd och tippa bollen till hörna.

Då var Sundsvall betydligt närmare ett 2–0-mål vid flera tillfällen som när Kristinn Sigurdsson kom fri efter en bjudning av just Liverstam (55), men den ende HBK-aren som stod att känna igen denna eftermiddag, målvakt Pettersson gjorde en lysande räddning när han läste avslutet.

Ingenting tycktes hjälpa och Igor Kruljs spelarbyten gav heller ingen som helst effekt.

I stället tilläts Sundsvall retfullt enkelt hitta ytorna både på kanterna och centralt mot ett ofokuserat och slarvigt spelande HBK där Sead Haksabanovic sällan har gjort en slätare figur i kampen mot den ettrige Eric Larsson.

– Sundsvall stängde helt av mig ute på kanten för så fort jag fick bollen hade jag två, tre man på mig. Jag borde förstås ha varit smartare och väntat ut dem, men eftersom vi aldrig fick upp något bolltempo blev det inga ytor som vi kunde utnyttja, förklarar Sead.

Trots att HBK genom Fredrik Olsson hade haft första halvlekens hetaste chans när han i slutsekunderna, på ett läge från ingenstans, via Tommy Naurins fingertoppar, träffade dennes högra stolpe skulle laget vara oerhört tacksamt över 0–0 i paus.

För det här var Giffarnas halvlek från början där hemmalaget redan efter fem minuter hade skapat tre heta lägen som Kristinn Freyr Sigurdsson x 2 samt Sebastian Rajalakso omsorgsfullt brände utan att HBK-målvakten behövde ingripa.

HBK var trögt, plottrigt och omständigt medan hemmalaget i stället matade på och Lars Gerson tvingade Isak Pettersson till en vass räddning efter 35 minuter.

– Vi var inte alls med från början och gav direkt bort initiativet. Men i slutet av halvleken började det se okej ut, anser Liverstam.

Då hade HBK tio minuter dessförinnan haft sin första möjlighet värd namnet när Nikolai Alho i en 3 mot 3-kontring valde att skjuta själv (utanför) i stället för att passa någon av Fredrik Olsson och Sead Haksabanovic.

Men gång på gång körde HBK:s anfallsspelfast, även om laget de sista minuterna stack upp utan att riktigt hota. Förutom Olssons nämnda stolpskott då.

– Självklart ska vi lära oss något av detta, men nu är det bara att ladda om till returen hemma på lördag. Det kanske såg passivt ut och upplevdes som att Sundsvall var hungrigare, men det blir så när det inte alls synkar, påpekar HBK:s lagkapten och Haksabanovic nickar instämmande:

– Det var inte vår dag i dag. Hela laget var nere, kändes det som.