High five. Sead Haksabanovic (i mitten) inkasserade flest poäng i HP-sportens poängjakt för säsongen 2016. Hans 33 poäng var fem fler än dansken Marcus Mathisen (till höger) och båda gratulerades av Mohamed Mobarak, en av klubbens många ideella själar.
High five. Sead Haksabanovic (i mitten) inkasserade flest poäng i HP-sportens poängjakt för säsongen 2016. Hans 33 poäng var fem fler än dansken Marcus Mathisen (till höger) och båda gratulerades av Mohamed Mobarak, en av klubbens många ideella själar.

Supertalang före succédansk i HP:s poängjakt

Sead Haksabanovic fick inget pris på Fotbollsgalan, men vad gör väl det när 17-åringen kan titulera sig Halmstads BK:s bäste spelare 2016. I alla fall enligt HP:s poängjakt.

ANNONS
|

Med 33 poäng på 30 Superettanmatcher och två allsvenska kvalmatcher kammade Sead Haksabanovic hem segern i HP:s poängjakt, där de tre mest framträdande spelarna i varje match tilldelas 1, 2 eller 3 poäng.

– Det känns bra faktiskt, jag är nöjd med min säsong, säger Haksabanovic och lägger på ett leende där han sitter bekvämt tillbakalutad på en av Örjans valls avbytarstolar dagen efter kvalsuccén.

Och visst har han haft koll på poängställningen under säsongen.

– Man ser poängligan när man läser om matcherna. Sen är det vissa i laget som har mer koll än andra.

Den offensive mittfältaren, som stod för åtta mål och sju assist i serien samt spelade fram till det avgörande målet mot Helsingborg, tog hem förstaplatsen med fem poängs marginal.

ANNONS

Bredvid honom på avbytarbänken sitter listans tvåa, kvalhjälten Marcus Mathisen.

Succédansken skramlade ihop 28 poäng, men det på bara 14 matcher inklusive kval.

– Jag visste att han inte skulle nå ikapp mig. Han har ju varit bra sen han kom hit, men nu räckte han inte ända fram.

Hur ser du på din insats under säsongen?

– Det känns som att jag har blivit en bättre spelare, både fysiskt och psykiskt. Jag tränar mycket på egen hand, men det är under matcherna som man utvecklas mest fysiskt och sen jobbar jag och min pappa på det mentala. Han har ju tränat upp min mentala del hela livet.

Vad vill du förbättra till nästa år?

– Allt egentligen, men kanske att jag kan använda min fart lite mer, funderar Haksabanovic.

Om det eftertraktade jättelöftet blir kvar i HBK:s ägo även över nästa säsong återstår att se. Han har ett år kvar på kontraktet och en förlängning diskuteras med klubbledningen. ”Just nu ser det ut som att jag stannar”, sa Sead till HP direkt efter söndagens kvaldrama.

Hur som helst har tonåringen en stark tro på vad laget kan åstadkomma i sin allsvenska comeback.

– De här två senaste matcherna har vi bevisat hur bra vi kan vara. Jobbar vi vidare på det så kommer allt gå bra, säger Sead som dagen till ära hade fått ledigt från skolan och som fortfarande myser inombords när han tänker tillbaka på avancemanget.

ANNONS

– Det var magiskt. Det var mycket härligare att gå upp via kval, så med facit i hand hade jag nog ändå valt den här vägen än att gå upp direkt.

Norske anfallaren Alexander Ruud Tveter blev passerad av Mathisen i allra sista matchen och fyra i poängjakten kom målvakten Stojan Lukic (se hela slutställningen bredvid).

Slutställningi HP:s poängjakt

Efter 30 omgångar av Superettan och två allsvenska kvalmatcher mot Helsingborgs IF kammade Sead Haksabanovic hem totalsegern med ganska klar marginal på en lista där sex spelare stod i en klass för sig:

1) Sead Haksabanovic 33p

HBK:s stora framtidsnamn är inte längre bara ung och lovande utan har växt ut till en pålitlig startspelare och är ett ständigt hot för vilket motståndarlag som helst. Kommer bli en viktig kugge i All svenskan, om inget europeiskt lag knycker honom innan dess.

2) Marcus Mathisen 28 p

Sicken succé han har gjort den 20-årige dansken sedan han hämtades – gratis - från FC Köpenhamn i somras. Mittback eller mittfältare, Mathisen verkar vara lika bra överallt. Mål kan han tydligen också göra, kvalkungen. Om Mathisen spelat hela säsongen hade han, med två HP-poäng i snitt, förmodligen blivit svårstoppad i toppen.

3) Alexander Ruud Tveter 27 p

Ytterligare ett succéförvärv av Janne Jönsson. Med sina 13 mål och sju assist kom norrmannen trea i Superettans skytteliga och delade segern i poängligan. Dessutom en grovjobbare och oerhört nyttig för HBK:s spel, ungefär som Mikael Boman en gång var.

4) Stojan Lukic 23 p

Gör, på ålderns höst, kanske sin bästa säsong någonsin i HBK-tröjan. Lukic, som fyller 37 i december, ståtar med 15 hållna nollor och har som trygg sista utpost bidragit till HBK:s oftast starka defensiv.

5) Fredrik Olsson 22 p

Värvades som regerande skytteligavinnare i Superettan, gäckades av en skada under våren, men prickade trots det in elva mål. Varvade klass-insatser med för många missade lägen och här finns nog sparkapital till 2017.

6) Fredrik Liverstam 21 p

Lagkaptenen gick verkligen i bräschen under vårsäsongen men tappade andra halvan där han har överglänsts av Mathisen. Utvisningen i serieepilogen mot AFC som fick mittbacken avstängd i kvalet blev som tur var inte kostsam.

7) Alexander Henningsson 12 p

8) Adnan Kojic 11 p

9) Alexander Berntsson 7 p

10) Andreas Bengtsson 5 p

11) Junes Barny 4 p

11) Gabriel Gudmundsson 4 p

11) Antonio Rojas 4 p

14) Mohammed Ali Khan 3 p

14) Ivo Pekalski 3 p

16) Rebin Asaad 2 p

17) Marcus Johansson 1 p

17) Jesper Westerberg 1 p

ANNONS