Sead lyfte HBK över strecket: ”Stort alltså”

Sead Haksabanovics första mål på tre månader kom lägligt. Halmstads BK-stjärnans låga skott räddade 1–1 borta mot Göteborg – och lyfte HBK över nedflyttningsstrecket.

ANNONS
|

Allsvenskan

IFK Göteborg 1

HBK 1

Bollklubben ligger nu på kvalplatsen inför det viktiga dubbelmötet, först borta och sedan hemma, mot närmaste räddningsplankan Gif Sundsvall.

– Det var stort alltså, speciellt när jag gjorde mål också. Det kändes bra för mig också, det var längesedan, och det kändes bra för laget också, säger Sead Haksabanovic.

HBK:s 18-åriga jättelöfte hade inte nätat sedan 2–2-matchen borta mot Jönköpings Södra i andra omgången, den 9 april.

På Gamla Ullevi slog han till efter 78 minuter.

Andreas Bengtsson nickade tillbaka Aboubakar Keitas crossboll ute till vänster, Haksabanovic sköt på stället med högerfoten och placerade bollen vid den vänstra stolproten.

ANNONS

– Jag kände att jag hade en fri yta att ta bollen i och så bara drog jag till, för jag har känt att jag har varit nära med mina skott nu i flera matcher. Så det var bara att köra på, säger han.

Målet kom, i det skedet av matchen, lite som en blixt från en klar himmel. Men totalt sett var ett hårt arbetande HBK inte alls oförtjänt av en poäng.

– Det är Göteborg som trycker på oss tycker jag, mest i andra halvlek. Men det är ingen skräll att de gör det utan de är på hemmaplan. Jag tycker ändå vi gör det helt okej, menar Sead Haksabanovic.

Mads Albaek hade tidigare gett Göteborg ledningen efter 55 minuter i sin avskedsföreställning på Gamla Ullevi. Dansken, som snart flyttar till tyska Kaiserslautern, tog sig förbi två HBK-spelare centralt och hängde upp 1–0 i första krysset.

Men så långt hade HBK – som inte har vunnit borta mot ”Blåvitt” sedan guldåret 2000 – haft väl så goda målchanser som hemmalaget.

Sead Haksabanovic var riktigt nära redan i elfte minuten när Fredrik Olsson elegant diagonalspelade fram honom i straffområdet i en snabb kontring efter en hemmahörna. Men IFK-målvakten Pontus Dahlberg hann ut och täcka skottet.

ANNONS

– Han kom ut bra där. Men jag ska göra mål där alla dagar i veckan, medger Haksabanovic.

Själv har han delvis fått en annorlunda roll i nye tränaren Igor Kruljs färska 4–2–3–1-uppställning, men gör tummen upp både för spelsystemet och den nye tränaren:

– Jag känner att jag är lite längre upp nu än innan och det är skönare för mig. Det är så jag vill spela, jag vill spela längre upp i banan.

– Igor är bra. Han vet vad han vill göra, vad han vill med laget. Han har fått in det i våra huvuden och vi vet vad vi ska göra.

Haksabanovic fick också de ständiga frågorna om sin fotbollsframtid.

Något nytt på den fronten?

– Som sagt, min pappa tar hand om allt det och han är på semester just nu så han har det skönt (skratt). Jag har inte så mycket fokus på det utan fokuserar på mina matcher.

Läs liverapporten i repris

Fakta: Så spelade HBK

Isak Pettersson – Jesper Westerberg, Fredrik Liverstam, Marcus Johansson, Andreas Bengtsson – Aboubakar Keita, Marcus Mathisen (Ivo Pekalski, 71) – Nikolai Alho (Gabriel Gudmundsson, 77), Alexander Ruud Tveter (Kosuke Kinoshita, 61), Sead Haksabanovic – Fredrik Olsson.

ANNONS