Sead debuterade när Jovetic briljerade

När Sead Haksabanovic i den 84:e minuten ersatte Vladimir Jovovic för Montenegro i VM-kvalet mot Armenien var Halmstads BK:s guldkalv för alltid förlorad för svensk landslagsfotboll.

ANNONS
|

För med A-landslagsdebuten och inhoppet i en tävlingsmatch är han nu Montenegros spelare och fick också en flygande start med lagets 4–1-seger hemma på ett kokande City Stadion i huvudstaden Podgorica.

Då hade den 18-årige Haksabanovic från sidan fått se Sevillas storstjärna Stevan Jovetic ha stor uppvisning.

Visserligen var det Fatos Bejiraj som gav montenegrinerna en drömstart med sitt 1–0 redan efter två minuter. Men sedan var det dags för Jovetic show.

2–0 i den 28:e minuten, 3–0 i den 54:e och fullbordat hat trick med 4–0 i den 82:a minuten, vilket innebar att han blev den förste landslagsspelaren i den rödgula dräkt att göra hat trick tio år efter att Montenegro spelade sin första officiella landskamp (2–1 mot Ungern).

ANNONS

– Visst är han en stjärna, Stevan Jovetic. Jag kan upprepa det gång på gång för det är fantastiska mål han gör. Och därför blev också matchen inte lika tuff som jag hade förväntat mig, säger förbundskaptenen Ljubisa Tumbakovic till den montenegrinska sajten Verdan.

Med segern säkrad kunde han därför hålla sitt löfte att låta Sead Haksabanovic debutera och efter 24 landskamper för Sveriges U17 -och U19-landslag är han nu Montenegros spelare.

– Jag var där sist för ett år sedan och det ska bli kul att få träffa släkten igen. Alltid när jag landar där får jag en känsla att det är där som jag hör hemma, att det är mitt land, sa Sead inför avresan när han anslöt till truppen efter HBK:s match mot Sirius.

Montenegro är därmed fortsatt tvåa i VM-kvalgrupp E på bättre målskillnad än Danmark, men sex poäng efter ettan Polen.

ANNONS