Poängräddare. Marcus Mathisen räddade HBK från praktfiasko och säkrade i alla fall en poäng med sin iskalla straff i slutminuterna i Svenska cupen mot division 2-laget Vänersborgs FK.

Mathisen räddade HBK igen – nu från praktfiasko i cupen

För tre månader sedan sköt han upp Halmstads BK i Allsvenskan med två sena och numera klassiska mål i kvalet mot Helsingborg. I lördags räddade Marcus Mathisen sitt HBK från ett praktfiasko i Svenska cupen med en sen straff mot division 2-laget Vänersborgs FK.

|

Vänersborgs FK 2

Halmstads BK 2

(1–0)

– I dag hade alla en dålig dag samtidigt. Så det här får bli en nyttig väckarklocka, säger den 20-årige dansken som kvitterade till 2–2 i den 86:e minuten sedan Nikolai Alho trampats ner med en lika kylig straff på samma ställe som på Olympia.

– Jag slår alltid straffarna där, säger Marcus och försöker le med ett elakt brännsår på ena låret.

Men den glidtacklingen räddade ett friläge för Vänersborg på övertid när hemmalaget kom tre mot två.

Och nog var det signifikativt för hela matchen där det var division 2-laget som var hetast, ville mest och skapade de vassaste chanserna.

Eller som Fredrik Olsson uttrycker det:

– Vänersborg har ju faktiskt flera heta chanser förutom målen.

Då hade Fredrik för tredje matchen i rad nätat, ”fint tillbakaspel av (Alexander Ruud) Tveter”, när han tryckte in 1–1 förbi Nino Sahinovic – ett allt annat än rättvist mål.

För fram till dess hade Vänersborg skapat flera chanser förutom skyttekungen Valon Gashis 1–0 (26) när han med ryggen mot mål tilläts vända om och på halvvolley skjuta in bollen förbi en chanslös Malkolm Nilsson.

Bland annat hade Ismael Fonjah efter hörna rammat ribban (41) och två minuter senare, efter att enkelt ha tryckt undan Alexander Berntsson, i sin iver helt fri med HBK-målvakten – missat bollen.

Mot det hade ett ofokuserat och stillastående HBK bara skapat en enda riktigt het chans när Fredrik Olsson med en nick tvingade hemmamålvakten Sahinovic till en riktigt vass reflexräddning (36).

– Vi hade faktiskt kunnat ligga under med mycket mer i paus, medger Marcus Mathisen.

Jodå, och även om den andra halvlek var mindre dålig så var det fjärran från det spel som HBK tidigare har visat under försäsongen.

Men efter dubbla gula kort i samma anfall för mittbacksklippan Mikael Danielsson när han två gånger om gjorde ner Sead Haksabanovic och således ett rött kom chansen för HBK att komma in i matchen med 22 minuter kvar.

Och bara två minuter senare var det alltså kvitterat av Olsson.

Men i stället för att ta hand om matchen mot ett decimerat hemmalag släppte HBK två minuter senare till en trippelchans där Nilsson efter hörna först reflexräddade Andelo Vekics nick varpå returen sköts i ribban innan Valon Gashi från nära håll forcerade in 2–1.

– Det var väl ganska typiskt för det känns som om vi knappt vinner en andraboll eller duell i dag och aldrig får något riktigt flyt i spelet, konstaterar Olsson.

Då hade Marcus Johansson och Alexander Henningsson drygt tio minuter innan ersatts av Ivo Pekalski och Nikolai Alho när Marcus Mathisen samtidigt hade klivit ner i mittförsvaret.

Och det var en kvick Alho som med knappt fem minuter kvar ordnade straffen som Mathisen iskallt rullade in.

– Nu har vi ju i alla fall fortfarande avgörandet i egna händer så den poängen kan bli väldigt viktig till slut, säger Marcus. Men då måste vi upp i en helt annan nivå mot Örgryte och Norrköping.