Återkommer. Marcus Johansson är tillbaka som mittback i HBK mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi i kväll.
Återkommer. Marcus Johansson är tillbaka som mittback i HBK mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi i kväll.

MATCHDAGS: Så ändrar HBK laget mot Blåvitt

Först besked på morgonen att Halmstads BK:s manager Janne Jönsson lämnar klubben omedelbart för att bli tränare i japanska Sanfrecce Hiroshima. Sedan fokus på HBK:s bortamatch mot IFK Göteborg.

ANNONS
|

– Så’n är ju fotbollen. Jag önskar verkligen Janne lycka till för det har varit oerhört lärorikt att jobba med honom under det här halvåret, säger HBK:s tränare Igor Krulj.

För att sedan fokusera på matchen mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi där HBK inte har vunnit sedan guldåret 2000. Eller fem oavgjorda och tio förluster i Allsvenskan och Svenska cupen varav 1–1 senast lagen möttes i Allsvenskan i oktober 2015 sedan James Keene gjort HBK:s mål.

– Hög tid då, slår Igor fast, väl medveten om att en poäng skulle ta HBK förbi Kalmar FF och upp på kvalplats.

ANNONS

– Men vi vet att det blir en oerhört tuff match med mycket fysiskt spel. Även om IFK har varit ojämnt den här säsongen är laget väldigt svårslaget hemma så det gäller att vi vågar ta kampen.

En het, ständigt djupledslöpande Tobias Hysén och den tunge före detta HBK-aren Mikael Boman – det är vad HBK ska se upp med på topp. Förutom två vassa yttrar och en väldigt offensiv högerback i en annan Halmstadbekanting, Emil Salomonsson.

– Dessutom har IFK en stark centrallinje så det är ett stabilt lag. Men precis som alla andra lag finns där svagheter som vi hoppas kunna utnyttja, bland annat bakom deras ytterbackar i omställningarna, påpekar Igor.

Trots att Ivo Pekalski är tillbaka efter sin avstängning väljer Krulj att fortsätta med Marcus Mathisen och Aboubakar Keita centralt som balansspelare i sin 4–2–3–1-uppställning – Mathisen/Keita som kanske var den allra starkaste lagdelen senast mot Elfsborg.rik

Däremot återkommer Marcus Johansson som mittback ihop med Fredrik Liverstam – Marcus som senast fick stå tillbaka för Alexander Berntsson.

– Det är stenhård konkurrens dem emellan. Att jag den här gången väljer Marcus beror på att jag tror att det blir mer fysiskt spel och mer kamp och att han då passar bättre.

ANNONS

– Det är samma sak på topp. (Kosuke) Kinoshita ser piggare ut för varje träning med en uppåtgående formkurva, men Fredrik (Olsson) har visat hur viktig han är för vårt djupledsspel så han för chansen från start.

HBK:s startelva: Isak Pettersson – Jesper Westerberg, Fredrik Liverstam, Marcus Johansson, Andreas Bengtsson – Marcus Mathisen, Aboubakar Keita – Nikolai Alho, Alexander Ruud Tveter, Sead Haksabanovic – Fredrik Olsson.

Avbytare: Ivo Pekalski, Gabriel Gudmundsson, Kosuke Kinoshita, Alexander Berntsson, Rebin Asaad, Adnan Kojic, Malkolm Nilsson.

ANNONS