Liverstam utvisad mot AFC – avstängd i kvalet

Det som skulle bli en på pappret betydelselös match, ett genrep inför kvalet, fick stora konsekvenser för HBK. Lagkaptenen Fredrik Liverstam fick ett direkt rött kort och missar nu minst en av kvalmatcherna.

ANNONS
|

Superettan

Halmstads BK–Athletic FC 0–2(0–1)

Det var precis före halvtidsvilan som det smällde till. Fredrik Liverstam försökte sticka iväg offensivt, tappade bollen och kom in sent i tacklingen när han försökte vinna tillbaka bollen från AFC-kaptenen Filip Rogic.

– Jag kommer upp med bollen, men tappar den. Då tänker jag bara att jag vill vinna tillbaka den. Jag skulle inte kalla det övertändning, utan jag ville visa att vi behövde gå framåt, att vi behövde göra mål. Inspirera grabbarna lite grann, säger Fredrik Liverstam.

Rogic blev liggande i höga klagoskrik medan domare Robert Daradic från Helsingborg halade fram det röda kortet. Ett kort som innebär att Liverstam alltså blir avstängd i minst en av kvalmatcherna – där troligtvis Helsingborgs IF väntar som motstånd.

ANNONS

– Jag träffar honom och går direkt dit för att kolla hur läget är, så jag blir uppriktigt förvånad när domaren säger att jag kommer få ett rött kort. Han sa att jag kom in med två sträckta sulor, men utan att ha sett tv-bilder så måste jag säga att jag tror att jag bara kom in med ett ben och att jag träffade bollen, så det borde inte vara mer än gult kort, säger Liverstam.

Dessförinnan hade AFC tagit ledningen genom Sasa Matic efter 18 minuter. Matic vann boll efter en missad rensning, avancerade, vände bort Liverstam lite för enkelt och tryckte dit 1–0 till vänster bakom en något felplacerad Stojan Lukic.

Men det var faktiskt HBK som skapade mest tryck i matchinledningen. Det syntes tidigt att AFC inte hade något att spela för samtidigt som de hade svårt för det tunga och hala underlaget. Men trots stor bollinnehav och -tempo lyckades man inte skapa några farligare målchanser mot Joshua Wicks i AFC-målet.

Med en man mindre blev det tufft för HBK att försöka ta sig ikapp. Man provade lite olika konstellationer med både tre- och fyrbackslinje, men lyckades inte skapa särskilt tillräckligt vassa farligheter.

– Allt som allt tycker jag ändå att vi gör en bra match i övrigt. Vi skapar en hel del i första halvlek men får inte riktigt till det. Jag såg inte så mycket av andra, men killarna gjort ett jättejobb. Det är inget lätt utgångsläge till andra halvleken att jag tog det röda kortet, det blir tuffa förutsättningar, men de kämpar till hundra procent, säger Liverstam.

ANNONS

Precis i matchslutet, med fem minuter kvar, kom även 2–0 för AFC. Filip Rogic tog emot en retur utanför straffområdet och klippte till på halvvolley. Vackert skott, stolpe in och ridå för HBK. Typiskt.

Fotboll: Superettan

Halmstads BK-Athletic FC United 0-2

(0–1)

Mål: 0–1 Sasa Matic (19), 0–2 Filip Rogic (85).

Varningar, Athletic: Sasa Matic, Jenade Meade, Rinor Nushi.

Utvisning, HBK: Fredrik Liverstam.

Domare: Robert Daradic, Helsingborg.

Publik: 1 227.

Avslut totalt: 12–14 (4–5)

Avslut på mål: 7–7 (2–2)

Hörnor: 2–4 (1–2)

Frisparkar: 17–8 (6–6)

Lagen

HBK (4–4–2): Stojan Lukic – Jesper Westerberg (Marcus Johansson, 56), Fredrik Liverstam (utv. 44), Alexander Berntsson, Adnan Kojic – Gabriel Gudmundsson (Alexander Henningsson, 73), Ivo Pekalski, Marcus Mathisen, Sead Haksabanovic – Alexander Ruud Tveter, Fredrik Olsson (Andreas Bengtsson, 60).

Athletic FC (4–4–2): Joshua Wicks – Olukorede Aiyegbusi, Denis Viana da Silva, Erik Figueroa, Jenade Meade – Ferid Ali, Abdoul Razak (Tristan Bowen, 82), Filip Rogic, Mohamed Buya Turay – Chidi Omeje (André Österholm, 62), Sasa Matic (Rinor Nushi, 82).

HP:s poängjakt

3 p. Marcus Mathisen

Visserligen blev det en del felpass i sörjan som inte gynnar danskens bollskicklighet och ambition att spela fotboll. Men brytningssäker och med en enorm spelförståelse och som gjuten i rollen som defensiv mittfältare. Synd bara att han nu i kvalet tvingas kliva tillbaka i backlinjen med Liverstam avstängd.

2 p. Adnan Kojic

Tog för sig bakåt och tog också många initiativ framåt trots blötan. Har dock en tendens att vilja gå inåt planen på offensiven precis som Sead Haksabanovic framför honom vilket gör att laget tappar bredden med en övergiven vänsterknat.

1 p. Sead Haksabanovic

Det var när Fredrik Olsson klev av och Sead Haksabanovic fick kliva in centralt som det började hända saker offensivt. Har en tendens att ibland göra en dribbling för mycket i stället för att gå på avslut, men varför inte testa Sead som central offensiv mittfältare i kvalet?

Övriga matcher

Åtvidaberg–Ängelholm 4–1

Frej–Degerfors 2–0

Ljungskile–Trelleborg 1–3

Värnamo–Varberg 5–0

Syrianska–Gais 1–0

Örgryte–Assyriska 3–2

Dalkurd–Sirius 2–1

Skytteligan

15 mål: Shkodran Maholli, Åtvidaberg.

14: Dragan Kapcevic, Sirius.

13: Alexander Ruud Tveter, Halmstad.

12: Marcus Pode, Trelleborg, Mirkan Aydin, Dalkurd.

ANNONS