Matchens gigant. HBK:s Ivo Pekalski, här i duell med Elfsborgs Alex Dyer, visade gryende storform.
Matchens gigant. HBK:s Ivo Pekalski, här i duell med Elfsborgs Alex Dyer, visade gryende storform.

KRÖNIKA: Lågbudgetlaget HBK kan ha nåt stort på gång...

Ett gäng 17-åringar, ytterligare några ungdomar, tre veteraner med rejäl allsvensk erfarenhet, en japan från en tysk tredjeliga, en provspelande holländare från en belgisk amatörliga och en finsk kantspringare från HJK Helsingfors.

ANNONS
|

Det är inte så att lågbudgetgänget Halmstads BK vid en första hastig granskning ”skrämmer skiten” ur motståndarna.

Men det är, tack och lov, inte på pappret som fotbollsmatcher avgörs. Fråga det topptippade Elfsborg som utan en storspelande 17-åring(!) i målet, Tim Rönning, hade förlorat på hybridgräset i spanska Salou.

För något har hänt sedan de där magiska kvalmatcherna mot Helsingborg i höstas.

Plötsligt finns det, till skillnad från i våras, en tydlighet i hur spelarna ska agera, både de som startar och de som kommer in. Och plötsligt finns det ett självförtroende och en tilltro i agerandet, framför allt defensivt, men även offensivt.

ANNONS

Eller som Ivo Pekalski uttryckte det:

– Nu har vi spelat tre helt olika slags matcher som vi, var och en på sitt sätt, genomför på ett bra sätt. Vi jobbar bra defensivt och har oftast kontroll, samtidigt som vi skapar lägen framåt.

Själv var han planens gigant och precis så viktig som alla hoppas han ska bli när han vann bollar bakåt och knappt slog bort en passning framåt.

– Jag har ju en helt annan grund att stå på jämfört med i fjol med en försäsong. Så trots att vi har tränat hårt känner jag mig stark i kroppen och det bådar gott.

Men där vi, innan skadeeländet började, vet Pekalskis kapacitet så har japanen Kosuke Kinoshita varit ett större frågetecken. Som denna soliga, men kylslagna seneftermiddag i Salou blev ett enda stort utropstecken när han visade att han minsann tänker spela sig till ett längre kontrakt än sex månader genom några riktigt vassa aktioner som visade varför Manchester C en gång och senare tyska Freiburg blev intresserade.

– Ja, det var ju det här man har hoppats på, medgav HBK-tränaren Janne Jönsson.

Efter, trots siffrorna, klart godkända 0–3 mot Champions League-gänget och danska mästerlaget FC Köpenhamn och kassaskåpssäkra 2–0 mot Superettan nykomlingen Öster var Elfsborg den första värdemätaren mot ett lag i samma serie.

ANNONS

Och, förutom några defensiva fadäser och misslyckade chansbrytningar signerade Adnan Kojic, hade Jönsson all anledning att gilla det han såg.

– Spelmässigt gör vi en jämn match med Elfsborg, men chansmässigt är det ju klart plus till oss, sa han belåtet.

Mindre nöjd var han och spelarna med hybridgräset med halkrisk vid varje vändning om planen inte släppte.

– En katastrofplan. Man är ju livrädd för att skada sig, var Ivos hårda dom och sjukgymnasten Simon Bakkioui höll med:

– Har du halkat tre, fyra gånger ändrar du ditt beteende, vilket gör att skaderisken blir ännu större.

Det är förstås helt oacceptabelt att skaderisken ska öka när man åker söderut för att få bättre planer. Nu är det så sedan man slarvat med underhållet av hybridgräset. Farligt för spelarna och förödande för de som ska försöka sälja in hybridgräset till Sverige med nästan halva Allsvenskan på besök.

ANNONS