Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Nya hemmaplanen. Johan Oremo, Gefles skyttekung, skrev först på 2‚5-årskontraktet med HBK – sedan gick han ut och kände på gräset på Örjans vall. ”En fin matta och jag är ju egentligen uppvuxen på naturgräs även om det har blivit mycket konstgräs på sistone” konstaterade han.
Nya hemmaplanen. Johan Oremo, Gefles skyttekung, skrev först på 2‚5-årskontraktet med HBK – sedan gick han ut och kände på gräset på Örjans vall. ”En fin matta och jag är ju egentligen uppvuxen på naturgräs även om det har blivit mycket konstgräs på sistone” konstaterade han.

KRÖNIKA: En klassisk HBK-värvning men – är det tillräckligt?

Huvudspåret var Gefle IF:s erfarne skyttekung Johan Oremo. Så när Halmstads BK i går landade in signaturen och kontraktet på 2,5 år var det naturligtvis ett stort steg i kampen för nytt allsvenskt kontrakt. Eller snarare – ett måste.

– En spelare som har erfarenhet, gillar att vara i boxen, har presterat länge på en hög nivå och är en riktig matchvinnare. Precis det vi letade efter, konstaterade HBK:s chefstränare Igor Krulj när alla papper var påskrivna.

Visst är det så. Dessutom en ödmjuk spelare som direkt smälter in i gänget och är van vid pressen att kriga med bottenlag efter alla år i Gefle IF.

Frågan är bara; räcker det? Är det tillräckligt?

I nuläget, när ingen Sead Haksabanovic-försäljning ligger i den omedelbara pipelinen och inte heller någon annan spelare är på väg ut på transfer eller lån, har HBK helt enkelt inte råd med fler värvningar, där ett etablerat namn till naturligtvis hade varit önskescenariot. Det är den krassa sanningen även om värvningen av Johan Oremo inte kostade över miljonen att lösa – snarare kring 700–800 000 kronor, vad jag har förstått.

Visst, det är offensivt som HBK inte har räckt till när vi nu skriver halvtid i Allsvenskan 2017. Tio gjorda mål på 15 matcher – det är sämst i hela serien. Fredrik Olsson och Sead Haksabanovic på delad 16:e plats i skytteligan med tre mål var och Andreas Bengtsson och Nikolai på plats 24 i assistligan.

Då vinner man heller inga allsvenska fotbollsmatcher.

Inför omgång 15 hade bara lagen under, AFC Eskilstuna och Kalmar FF haft färre avslut än HBK:s 118. Plus Gif Sundsvall då som dock gick om efter senaste matchen.

Så naturligtvis kan Johan Oremo, med sitt målsinne, vara spelaren som får pendeln att tippa över från de sju uddamålsförlusterna på nio nederlag och de fem oavgjorda matcherna till oavgjort och segrar.

Men då handlar det inte bara om spelsystem, otur, fel eller rätt taktik och rätt spelare på fel plats och vice versa.

Det handlar om spelarnas eget ansvar, stoltheten för klubbmärket, viljan att kriga, insikten att det kommer att göra ont, kosta blod, svett och tårar.

HBK kan göra hur många stjärnvärvningar som helst och ta hit vilken mirakeltränare som helst (vilket laget nu i och för sig inte kan), men inget skulle hjälpa med samma attityd, samma inställning som senast i den mentala härdsmältan mot Gif Sundsvall.

– Vi har analyserat matchen och ska se den tillsammans igen på tisdag. Men känslan är väl att matchen fick för stor betydelse. Att vinner vi så klarar vi oss kvar i Allsvenskan, men förlorar vi så blir det Superettan. Men det är ju 15 matcher kvar, halva serien! påpekade Igor.

Jag har sett ett antal allsvenska matcher efter förlusten i Sundsvall. De flesta andra lagen har haft ambitionen att gå framåt för har man spelat bakåt är det för att finna nya vägar framåt. Det försökte aldrig HBK som bara var ängsligt.

Därför handlar det om att våga vinna. Inte vara vettskrämd för att förlora.

Så titta och lär av Östersund, HBK!. Graham Potter kastade in nio nya spelare mot ett stjärnspäckat Djurgården i jämförelse med segermatchen mot Galatasaray. Och vann ändå. Det är den attityden som måste fram på lördag i returen mot Gif Sundsvall. För då finns inte längre några alternativ än seger. Och varför inte – med Johan Oremo som matchvinnare?

MEST LÄST