Fundersam. HBK:s guldkalv Sead Haksabanovic måste få ”fuska” mer defensivt för att bättre kunna utnyttja sina offensiva egenskaper – HBK:s guldkalv vars framtid i klubben återigen är oviss.
Fundersam. HBK:s guldkalv Sead Haksabanovic måste få ”fuska” mer defensivt för att bättre kunna utnyttja sina offensiva egenskaper – HBK:s guldkalv vars framtid i klubben återigen är oviss.

KRÖNIKA: Att vara bäst i rätt matcher, HBK!

Det är matcher som mot Örebro SK man måste vinna för att inte fastna i bottenträsket, Halmstads BK! Hemma mot en bottenkonkurrent.

ANNONS
|

Så med 0–0 på Örjans vall i den oväntade ”kylan” och den korkade avsparkstiden klockan 18 en lördagskväll var förstås ÖSK mest nöjt när den vita bussen rullade de 45 milen hemåt mot Närke igen.

HBK var kvar på kvalplats. Örebro var kvar ovanför strecket.

– Det viktigaste i dag var att inte förlora. Men jag tycker ändå att det var två lag som gick för seger, ansåg tränaren Alexander Axén.

– Vi är mycket väl medvetna om att vi behöver trepoängare, konstaterade också HBK-tränaren Janne Jönsson.

Okej, HBK bröt den fem matcher långa förlustsviten och höll nollan bakåt.

Och 17 avslut varav nio på mål var en bra bit över snittet så här långt. Tillräckligt för att vinna matchen som också hade kunnat förlorats om inte Isak Pettersson storspelat i målet.

ANNONS

Medan det på minuskontot noterades inte tillräckligt heta på returerna, för dåliga på att vinna andrabollar och – återigen oftast usla inlägg.

– Vi kom till stolpen idag. Vi är inte riktigt där än för att förtjäna det lilla flytet. Flyt och lite tur förtjänar du när du är tillräckligt bra. Och jag försöker undvika att skylla på otur, även om det hade varit skönt för självkänslan att få vinna på tilläggstid, påpekade Jönsson.

Men återigen; en poäng måste vara tre i hemmamatcherna mot bottenkonkurrenterna. I synnerhet som HBK inte har vunnit en allsvensk bortamatch sedan höst 2014 och nu väntar två raka innan U21-EM-uppehåller, IFK Norrköping och Sirius.

I stället har HBK varit bra i fel matcher.

För om HBK hade spelat som man gjorde mot Djurgården skulle laget ha besegrat AFC Eskilstuna. Om HBK hade spelat som man gjorde mot AIK hade Kalmar FF besegrats. Och om HBK hade varit i närheten av insatsen mot BK Häcken hade 1–2 mot Hammarby varit omvända siffror.

Lägg därtill ineffektiviteten mot Örebro och HBK har bara tagit tre ynka poäng av 15 möjliga mot lag som man kan ha bakom sig i tabellen, Örebro, Kalmar FF, Hammarby, Jönköpings Södra och AFC Eskilstuna.

ANNONS

– Jag känner också lite så och möjligtvis att det kan vara mentalt. Men förutom Hammarby-matchen och efter utvisningen mot Malmö FF har vi ju spelmässigt inte varit sämre än något annat lag. Så jag försöker ge spelarna så många positiva bilder som möjligt från tidigare matcher för det går ju inte att trolla med bilderna.

Själv blir jag dock fortfarande inte klok på de offensiva utgångspositionerna. I stället för att Nikolai Alho och Sead Haksabanovic slickar kanterna och direkt är uppspelsalternativ utgår de mer centralt och får löpa ut på kanterna innan de är spelbara. Det gör att HBK tappar tid och tempo i omställningarna samtidigt som laget, med Alexander Ruud Tveter som enda uppspelsalternativ, blir väldigt lättläst för motståndarna.

Vad jag har förstått så är det den röda tråden i alla HBK-lagens sätt att spela, från juniorer upp till A-lag, med överlapp av ytterbackarna. Frågan är bara: Har HBK verkligen spelarna för att kunna spela så?

Och låt Haksabanovic ”fuska” i det defensiva arbetet för att bättre kunna utnyttja hans offensiva egenskaper.

– Jag har inte vågat så mycket som jag borde i de senaste matcherna, medgav Sead.

Med ett sommaruppehåll och ett transferfönster som närmar sig tar också spekulationsracet kring HBK:s guldkalv ny fart med klubbarna i Europa på kö.

ANNONS

– Fast det sköter han, skrattade Sead och pekade på pappa Senad.

– Men det handlar mycket om jag känner mig redo att ta nästa steg. Och jag har ju inte gjort det så bra på sistone, konstaterade Sead som också väntar på ett telefonsamtal från U21-landslaget.

För visst kommer väl det, förbundskapten Håkan Ericson?

Den 15 juli öppnar fönstret igen. Då måste HBK agera och få in mer anfallskraft. Oavsett om Sead Haksabanovic är kvar eller inte. Och dessutom till varje pris; förlänga med Aboubakar Keita.

ANNONS