Revanschsugen. HBK:s Adnan Kojic vill ha revansch mot sitt gamla gäng IFK för 0–7-smällen i Svenska cupen.
Revanschsugen. HBK:s Adnan Kojic vill ha revansch mot sitt gamla gäng IFK för 0–7-smällen i Svenska cupen.

Kojic jagar HBK-revansch mot sitt gamla lag

Förra resan hem till Norrköping med Halmstads BK vill Adnan Kojic helst för­tränga. Förödande 0–7 mot sina gamla lagkompisar i IFK och ut ur Svenska cupen med huvudet före.

ANNONS
|

– Fast det är historia nu. Samtidigt var 0–7-smällen en nyttig läxa där lärde vi oss väldigt mycket för nu vet vi att vi måste stoppa deras inläggsspel mycket bättre och – när de går igenom vara kompakta i boxen och få undan alla inspel, säger den 21-årige högerbacken.

Själv ersatte Adnan Jesper Westerberg i paus den där fasliga lördagen i mars. Då låg HBK redan under med 0–5, samtliga mål inprickade före den 28:e minuten och jämfört med den backlinjen är bara Andreas Bengtsson kvar.

– Men det ska bli kul att komma hem igen. Jag är ju uppvuxen där och känner de flesta i klubben och många i stan, förstås.

ANNONS

Den här gången lär Kojic få starta och ställs då mot en av Allsvenskans formstarkaste spelare, poängkungen Niclas Eliasson.

– Ja, det lär bli åka av, skrattar Adnan. Men jag har både spelat med och mot honom så vi känner varandra bra. Så förhoppningsvis ska jag få stopp på honom.

Ni har gjort tvåmål på de åttasenaste matcherna, inte vunnit på nio matcher och möter ett IFK Norrköping som inte har förlorat på åtta matcher. Nämn en enda sak som då talar för er?

– Att det någon gång måste vända för oss också. Vi vet vad Norrköping är bra på och vad vi är bra på så då gäller det att utnyttja det. Trots tabelläget är det också bra stämning i laget. Men det är ju heller ingen panik – 2/3 av serien återstår och vi vet att några segrar så kan man avancera långt.

Adnan sitter på ett utgående kontrakt, men stannar gärna i HBK.

– Ja, absolut som läget är nu när jag också får speltid. Visst är konkurrensen tuff, men alla spelare måste gilla konkurrens och själv triggas jag till att bli ännu bättre.

HBK-tränaren Janne Jönsson ser också potential i den ödmjuke östgöten.

– Han har helt klart lyft sig, även om han fortfarande behöver lite mer tempo och explosivitet.

ANNONS

I fjol spelade Kojic oftast till väns­ter, men i år har han mest konkurrerat som högerback.

– Det är väl det jag är i grund och botten, högerback. Men när jag spelade till vänster blev det lite annorlunda när jag kom in mer i banan så inte mig emot. Jag är väl i alla fall inte oduglig med vänsterfoten, men när jag fick spela vänsterback i fjol blev det också en del extraträning med vänsterfoten.

Adnan bor själv i en tvåa i centrala Halmstad eftersom flickvännen Azra bor kvar i Norrköping.

– Hon pluggar i Jönköping så det fungerar bra där vi ses åtminstone varannan vecka. Så i veckorna umgås jag mest med Ivo (Pekalski), Rebin (Asaad) som också bor själva. Och Sead (Haksabanovic) när han nu har flyttat in till stan.

Med sommaren i antågande ser han också fram emot att bjuda ner familj och vänner till Sveriges bästa sommarstad. Fast detta med hushållssysslor är inte längre lika roligt...

– Nej, när jag flyttade ner i fjol så var det första gången som jag bodde hemifrån. Då var allt roligt som att laga mat, städa och diska. Men inte nu längre. Speciellt diska är trist så en diskmaskin står högst på checklistan, skrattar Adnan.

ANNONS

Förutom en seger då mot sitt gamla gäng på Östgötaporten på lördag kväll.

Fotboll: Allsvenskan

IFK Norrköping–HBK

Östgötaporten lördag kl. 18.00

LÄGET I LAGEN

HBK: Full konkurrens råder om platserna där absolut ingenting talar för HBK med nio raka matcher utan seger mot ett IFK med åtta utan förluster och med 0–7-smällen i cupen som senaste resultat. Men kanske just det kan tala för HBK som lärt sig läxan och kanske troligtvis för första gången i år kan ställa samma startelva på benen som i den förra matchen mot Örebro.

IFK Norrköping: Klubben fyller 120 år och firar innan avspark bland annat med veteranmatch mellan lagen. Målvakten David Mitov Nilsson gjorde comeback i U21-laget i en snart hel trupp full av självförtroende efter den senaste vändningen borta mot serieledande Malmö FF.

LAGEN

HBK (prel): Isak Pettersson – Adnan Kojic, Fredrik Liverstam, Marcus Johansson, Andreas Bengtsson – Nikolai Alho, Iveo Pekalski, Aboubakar Keita, Sead Haksabanovic – Alexander Ruud Tveter, Fredrik Olsson.

Avbytare: Kosuke Kinoshita, Rebin Asaad, Marcus Mathisen, Gabriel Gudmundsson, Jesper Westerberg, Alexander Berntsson, Malkolm Nilsson.

IFK Norrköping (prel.): Michael Langer – Linus Wahlqvist, Andreas Johansson, Jón Gudni Fjóluson, Christopher Telo – Nicklas Bärkroth, Filip Dagerstål, Daniel Sjölund, Niclas Eliasson – Sebastian Andersson, David Moberg Karlsson

TRÄNARSNACK

Janne Jönsson, HBK: – Nyckeln mot Norrköping är att stoppa deras inläggsspel och när dessa ändå går igenom, vara kompakta i boxen och ta undan alla inspel. För där är Norrköping bra. Ingenting talar ju för oss och det ihop med 0–7 senast borde få spelarna att vara extra skärpta och extra revanschsugna så att det inte ska upprepas. – Matchen kommer att påminna om den mot Häcken som också är ett kvickt och bollskickligt lag, men där vi gjorde det bra och var nära att ta poäng. Så nu ska vi se till att gå från nära till utdelning, både mål- och poängmässigt där jag nu hoppas kunna få någon slags kontinuitet i lagbygget.

Jens Gustafsson, IFK: –Vi känner oss väl rustade prestations- och resultatmässigt tillbaka i tiden. Också med tanke på hur truppen är sammansatt – vi har möjlighet att hålla kvalitet även om vi inte spelar med samma elva över de här tre matcherna så det känns bra, säger han till IFK: hemsida.

HP:s BOLLJAKT

Toppen efter tio matcher:

Isak Petterson 29

Marcus Johansson 27

Sead Haksabanovic 26

Aboubakar Keita 24

Ivo Pekalski 24

Andreas Bengtsson 24

Följ matchen live på hallandsposten.se

Lördagens tablå:

Kl. 16.30: HP avslöjar HBK:s startelva och bjuder på exklusivt försnack med tränaren Jan Jönsson.

Kl 17.55: Liverapporten startar. Följ matchen minut för minut, kommentera och chatta med reportrarna.

Efter matchen: Sajten uppdateras med texter från matchen och webbexklusiva betyg på alla HBK-spelarna.

ANNONS