Sveriges förbundskapten Janne Andersson hade helst sett att Sead Haksabanovic skulle ha valt att stanna i blågult.
Sveriges förbundskapten Janne Andersson hade helst sett att Sead Haksabanovic skulle ha valt att stanna i blågult.

Janne Andersson beklagar men respekterar Seads val

Sead Haksabanovic, 18, är förlorad för svensk landslagsfotboll den dagen som han debuterar i Montenegros landslagströja.

ANNONS
|

Det är något som Sveriges halmstadsbördige förbundskapten Janne Andersson beklagar:

– Vi vill ju förstås att alla svenska fotbollsspelare som är fostrade här ska välja Sverige. Väldigt synd att gå miste om en sådan talang, men man måste respektera varje spelares val med tanke på familjer och rötter.

Montenegro har under flera års tid försökt att påverka familjen Haksabanovic där både förbundspresidenten Dejan Savicevic och förbundskaptenen Ljubisa Tumbakovic har varit involverade.

Men så arbetar inte svensk fotboll.

– Nej, Sead var en av de som vi hade trott och hoppats på i framtiden i ett svenskt landslag. Men vi lockar ju inte på det viset och jag kan ju inte utlova en framtida A-landslagsplats redan i dag som jag sedan kanske inte kan hålla. Utan spelarna får ju kvalificera sig och ta sig fram via U-landslagen fram till en eventuell A-landslagsplats, förklarar Andersson.

ANNONS

Hans namne Jönsson, tränare i Halmstads BK, hade gärna också sett en fortsättning i det svenska landslaget och har också suttit med i processen.

– Visst har vi pratat och diskuterat. Men här det mycket svårare att råda eftersom här handlar det om andra saker som blodsband, familj och rötter. I ett klubbval är det ju mer de fotbollsmässiga delarna som är avgörande, förklarar Janne.

– Sead var med i en bruttotrupp till U21-EM-slutspelet, men det är klart att ett VM-kval med A-landslaget från pappas hemland då kanske väger tyngre.

Och på tal om landslag. På måndag presenterar Janne Andersson truppen till de kommande landskamperna, VM-kvalet hemma mot Frankrike den 9 juni och Norge borta veckan därpå.

ANNONS