Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Isak Pettersson.

Isak klar för IFK Norrköping och vinnare i HP:s Bolljakten

Treårskontrakt med IFK Norrköping och vinnare i HP:s bolljakten. Om det var en tung säsong lagmässigt för Isak Pettersson så gick det desto bättre individuellt för Halmstads BK:s målvakt.

– Ja, skitkul! Det är ju verkligen kvitton på att det har gått bra. Så jag åker till Norrköping med stort självförtroende, säger den 20-årige målvakten som vann på 78 poäng, fem före Aboubakar Keita och 15 före Andreas Bengtsson trots att han inte spelade de fyra sista matcherna.

Inför säsongen satte många frågetecken för HBK:s oerfarna målvaktstrio Pettersson och Malkolm Nilsson som tillsammans hade gjort – en allsvensk match.

Men efteråt har de rätats ut till utropstecken.

– Det är klart att sånt triggar en extra, att man vill visa att de har fel. Och det tycker jag att vi har gjort, både jag och Malle.

Redan i somras förhörde sig IFK Norrköping om Isak. Men då blev det direkt nej.

– Jag kände själv att jag bara hade en halv säsong i Allsvenskan bakom mig och behövde mer erfarenhet.

Men kontakten bibehölls och när IFK:s intresse förstärktes under hösten tvekade Isak aldrig som hade ett utgående kontrakt med HBK.

– Nej, det var inget svårt beslut. Det är en bra förening, väldigt professionell som passar mig klockrent. Jag förhörde mig lite med (Eric) Smith, men fick tidigt själv en egen bild av klubben och Jens (Gustafsson) som jag hade lite grann i HBK innan han lämnade.

I IFK Norrköping ställs han mot David Mitov Nilsson som före och efter sin skada har varit given etta.

– Men jag har ju haft tuff konkurrens redan det här året med Malle. Och tuff konkurrens har bara gjort mig till en bättre målvakt.

Just att konkurrera med Malkolm har också varit speciellt.

– Ja, vi är ju bästa polare i laget så visst har det varit lite speciellt att konkurrera om samma position. Men den stöttning som jag har fått finns inte någon annanstans så Malle har betytt mest av alla.

– Därför försökte jag också ge tillbaka åtminstone lite i de sista fyra matcherna när han fick stå.

Vad känner du själv att du har utvecklat mest?

– Positionsspelet. Och det har jag mycket Damir (målvaktstränaren Hadrovic) att tacka för. Sedan har det varit en skön känsla att se fram emot varje match. Och det har ju med självförtroende att göra.

Nu får du i stället A-landslagets Maths Elfvendal som målvaktstränare?

– Det vägde förstås också in i beslutet, säger Pettersson som hoppas ha flyttat upp i god till att säsongen 2018 startar den 5 januari.

Men när han då förblir allsvensk spelare får hans gamla klubb HBK återigen starta om i Superettan.

– Tyvärr räckte vi ju inte till. Men klubben har riktigt bra saker på gång. Nu får Igor (Krulj) en hel försäsong på sig att sätta sin prägel så det finns alla möjligheter att HBK studsar tillbaka direkt. Jag hoppas verkligen det för jag har fått många vänner för livet där kemin i laget nog var bäst i Allsvenskan.

Så 2019 vaktar du och Malle varsitt mål när IFK Norrköping och HBK möts i Allsvenskan?

– Ja, det hade varit något. Verkligen! skrattar Isak.