HBK-tränaren trött på röda kort efter Kinoshitas dom

På onsdagen kom Disciplinnämndens dom för Kosuke Kinoshitas röda kort i Halmstads BK:s match mot Jönköpings Södra – två matchers avstängning och borta även mot AFC Eskilstuna.…

ANNONS
|

– Det var väntat, konstaterar HBK-tränaren Janne Jönsson som förväntar sig samma straff för Aboubakar Keita efter det snarliga röda kortet mot Malmö FF i söndags.

– Vi ska naturligtvis även där ge vår förklaring innan nämnden fattar beslut. Men två matchers avstängning är väl generellt det lindrigaste straffet för en grov utvisning. Blir det bara en beror det på att nämnden anser att domaren har gjort fel och så var ju fallet med Fredrik Liverstam mot Helsingborg på Örjans vall för två år sedan.

Samtidigt hoppas Jönsson att han har sett det sista röda kortet för HBK den här säsongen.

ANNONS

– Ja, de är ju dessutom nästan skrämmande lika, även om Keita kommer lite mer från sidan. Men de kommer ju nästan i samma minut och samma kvadratmeter på en del av planen där det absolut inte finns någon anledning att gå in så vårdslöst i en närkamp.

Janne försöker inte dölja sin besvikelse över att det inträffade med bara en veckans mellanrum.

– Om man är ny i svensk fotboll vet man kanske inte de svenska domarnas nivå, att de följer regelboken extra noggrant jämfört med de internationella matcherna nere på kontinenten. Och just därför har jag betonat för de nya spelarna vad som gäller på alla språk. För de som har varit i klubben ett tag vet vad som är rätt och fel eftersom jag har predikat det gång på gång, vilket fair play-priset i fjol också var ett kvitto på.

Några planer att införa interna bestraffningar finns dock inte i nuläget.

– Nej, vi har inget sånt eftersom skammen och skuldkänslorna inför laget också är ett straff. Så nu borde budskapet ha gått fram till alla. Men skulle det inträffa en tredje gång får vi kanske tänka om.

I fallet Keita är det också extra olyckligt eftersom han till en början bara är utlånad av FC Köpenhamn till i sommar, ”vi har inte påbörjat någon diskussion om en förlängning ännu”. Och eftersom han, på grund av att arbetstillståndet inte var klart, missade premiären och nu alltså troligtvis ytterligare två matcher krymper antalet från tio till sju.

ANNONS

– Det gör ju att det aldrig blir någon rytm, varken för laget eller för Keita själv, instämmer Janne som dock kunde glädja sig åt att lagkaptenen Fredrik Liverstam nu är tillbaka i full träning efter sin förkylning.

– Han är spelklar mot AFC.

ANNONS