Talang på gång. Jonathan Svedberg kan få göra debut från start när Halmstads BK i kväll ska försöka få revansch på Degerfors.
Talang på gång. Jonathan Svedberg kan få göra debut från start när Halmstads BK i kväll ska försöka få revansch på Degerfors.

HBK släpper fram nytt 17-årigt löfte

Sead Haksabanovic och Gabriel Gudmundsson är redan inne i hetluften. Nu står en annan 17-åring på tur. Mycket talar för att Jonathan Svedberg får göra HBK-debut från start mot Degerfors på torsdagskvällen.

ANNONS
|

– Jag har jobbat på mer och mer och kommit närmare startelvan – självklart är jag redo om jag får chansen. Jag tycker det är skönare att var med från början än att hoppa in, säger Jonathan Svedberg.

HBK är mitt inne i säsongens tuffaste vecka med tre matcher på sju dagar och tränaren Janne Jönsson aviserade tidigt att han ville rotera i truppen.

Av onsdagens träning att döma satsar Jönsson på Svedberg och Antonio Rojas från start på innermittfältet i stället för Ivo Pekalski och Rebin Asaad.

HBK-talangen har bara gjort två inhopp tidigare – i förlustmatchen borta mot Athletic (1–4) i somras och nu senast mot Örgryte (2–0) på Örjans vall i måndags kväll.

ANNONS

– Allt kändes bra. Det var skönt att få debutera på hemmaplan. Jag kom in i spelet rätt bra och var inte så nervös utan mer taggad, avslöjar Jonathan, som avlöste Fredrik Olsson i slutet.

Svedberg började spela fotboll i Astrio när han var sju år, men kom till HBK 2012.

Tillsammans med Haksabanovic, Gudmundsson och Rasmus Wiedesheim Paul är han en i den unga 99-kvartetten som fått testa på spel i Superettan den här säsongen.

– Skälen till att vi lyckats antar jag beror på att vi tränat på så bra som möjligt och verkligen levt för fotbollen.

– Men steget från U19 till A-laget har varit tufft att ta – det tar tid att komma upp i träningstempo, fast nu är jag inne i det.

Vad tror du om HBK:s chanser mot Degerfors?

– De är bra, men vi måste försöka få upp tempot för våra motståndare är kompakta bakåt.

Blir det allsvenskan nästa år?

– Jag hoppas att det går bra för oss, men det kommer att bli tufft. Det är viktigt att vi fortsätter att jobba på träning och matcher så vi kan prestera på planen.

ANNONS

Vad vill du med din fotboll?

– Jag vill såklart komma så långt som möjligt – närmaste målet är att bli en startspelare i HBK, sedan får vi se vad det leder till.

Fotboll: Superettan

Degerfors–Halmstads BK

Stora Valla torsdag kl. 19.00

Läget i lagen

HBK: Försvarsbjässen Fredrik Liverstam är tillbaka efter att ha missat segermatchen senast mot Örgryte på grund av avstängning och ersätter Alexander Berntsson i mittförsvaret. Mycket tyder även på att HBK roterar på innermittfältet och låter Jonathan Svedberg och Antonio Rojas starta i stället för Rebin Asaad och Ivo Pekalski.

Degerfors: Får klara sig utan mittfältaren Tobias Solberg (tre gula kort) och Marcus de Bruin (utvisad mot Trelleborg). Hampus Zackrisson och Ludvig Fritzson är dock tillbaka efter avstängning. Jonathan Azulay är fortfarande skadad och blir borta minst tre veckor till.

Lagen

HBK (preliminärt): Stojan Lukic – Jesper Westerberg, Fredrik Liverstam, Marcus Mathisen, Adnan Kojic – Alexander Henningsson, Antonio Rojas, Jonathan Svedberg, Sead Haksabanovic – Alexander Ruud Tveter, Fredrik Olsson.

Degerfors (prel): Jesse Öst – Andreas Holmberg, Hampus Zackrisson, Christoffer Wiktorsson, Emil Johansson – Admir Catovic, Sebastian Ohlsson – Govend Haidar, Ludvig Fritzson, Ronny Sabo – Shpetim Hasani.

Tränarsnack

Jan Jönsson, HBK:

– Vi är revanschsugna för förlusten mot Degerfors hemma i våras. Vi möter en motståndare som är och har varit spelskickliga, men som blivit mer direkta efterhand. I somras var det mer kvalitet in truppen och vi får se upp med dem.

HP:s poängjakt

Alexander Ruud Tveter 21p

Sead Haksabanovic 19p

Fredrik Liverstam 18p

Stojan Lukic 17p

Fredrik Olsson 16p

Kommande matcher

Torsdag: Åtvidaberg-Syrianska.

Fredag: Örgryte-Trelleborg.

Söndag: Gais-Ljungskile, HBK-Assyriska.

Måndag: Sirius-Åtvidaberg, Syrianska–Ängelholm, Frej–Varberg.

Tisdag: Dalkurd-Örgryte, Athletic-Degerfors, Värnamo-Trelleborg.

Följ matchen live på hallandsposten.se

Torsdagens tablå:

Kl. 17.30: HP avslöjar HBK:s startelva och bjuder på exklusivt försnack med tränaren Jan Jönsson.

Kl 18.55: Liverapporten startar. Följ matchen minut för minut, kommentera och chatta med reportrarna.

Efter matchen: Sajten uppdateras med texter från matchen.

ANNONS