HBK:s första SM-guld firas med jubileumsutställning

I höst är det 40 år sedan Halmstads BK blev svenska mästare för första gången. Det uppmärksammas nu med en jubileumsutställning kallad ”HBK – den första guldåldern”.

ANNONS
|

På onsdagskvällen var det vernissage på Hallands konstmuseum och många spelare från de gyllene åren på 1970-talet fanns på plats.

– Jättekul att det uppmärksammas. Det var rätt stort när vi tog SM-guldet och jag har många gamla minnen från en härlig tid, säger Sigge Johansson, legendarisk vänsterytter i mästarklubben 1976.

Han förklarar kortfattat framgångarna så här:

– Redan 1975 hade vi en bra trupp, men förlorade vi så bytte tränaren (Sven-Agne Larsson) ut fem spelare. När Roy (Hodgson) kom var det samma elva varje match och en fantastiskt bra organisation.

ANNONS

Bland besökarna fanns även andra tidigare HBK-stjärnor som Lennart Ljung, Bertil Andersson, Hasse Selander och Ingvar Flink.

Den sistnämnde har till utställningen lånat ut sina fotbollsskor från den avslutande guldmatchen mot Öster på Örjans vall den 24 oktober 1976. Det var också sista gången som Flink använde skorna.

Lennart Ljung har bidragit med sin röda målvaktströja och Bertil Andersson sin blå skjorta som hängde snyggt inramad på väggen.

Men det fanns väldigt mycket annat att titta på. SM-pokalen från -76, medaljerna, löpsedlar och tidningsurklipp från guldfesten, svartvita HP-bilder och en stor tv-skärm som visade klipp från hela säsongen, där mycket hämtats från SVT:s arkiv.

Dessutom dök supportern Jörgen Larsson upp med en Domus-platskasse innehållande lagbild samt alla spelarnas autografer.

Men det lär komma mer.

– Ja, vi har fått reda på att det finns sprayade guldskor och ett bordsur som en urmakare gjort till minne av SM-guldet, säger Johan Dahnberg, intendent på Hallands konstmuseum.

Han ligger tillsammans med HBK och Föreningen Gamla Bollklubbare bakom jubileumsutställningen, som kommer att pågå fram till den 23 oktober med möjlig förlängning fram till den 24:e – alltså det datum som HBK fick lyfta von Rosens pokal för första gången.

ANNONS
ANNONS