HBK lärde sig av läxan – höll tätt i derbyt

Efter cupkraschen i Norrköping, 0–7, är Halmstads BK på banan igen. Försvarsläxan gjordes i veckan och provet mot Falkenbergs FF, seger 2–0 efter mål av Sead Haksabanovic och Alexander Ruud Tveter, slutade med betyget väl godkänt.

|

Träningsmatch

HBK-Falkenbergs FF 2–0 (2–0)

– Efter att ha släppt in många mål där uppe så var det viktigt att hålla tätt och jag tycker vi är någorlunda tajta bakåt, kommenterar HBK:s tränare Janne Jönsson i solskenet på Sannarps konstgräs.

Och visst syntes det att HBK har tragglat försvarsspel i veckan. Spelarna, från försvar till anfall, jobbade energiskt i positionsspelet för att ligga rätt, och lyckades allt som oftast. Just försvarsagerandet vid inläggssituationer fallerade kapitalt mot IFK Norrköping men nu var läxan gjord.

– Vi har tränat på det hela veckan och jag tycker vi gjorde ett bra jobb. De få inlägg som slogs in fick vi undan, tycker högermittfältare Nikolai Alho.

Offensiven då?

– Vi gör två fina mål och det höll på att bli ett tredje så det var ganska bra framåt också, summerar Jönsson.

HBK tog ledningen redan i den femte minuten. Vänsterback Andreas Bengtsson agerade framspelare och Sead Haksabanovic exekutor.

– Bengtsson vann boll så jag gick i djupet, fick bollen, kroppsfintade höger men gick på utsidan av en back. Sedan var det bara att placera in bollen, förklarar 17–åringen som om det vore den enklaste saken i världen.

Tio minuter senare fick FFF-målvakten Johan Brattberg kapitulera igen. Den här gången efter ett vackert HBK-anfall på andra flanken. Kvalhjälten Marcus Mathisen, som spelade 90 minuter som högerback, saxade sig med hjälp av duktige Nikolai Alho igenom FFF-försvaret och serverad Alexander Ruud Tveter som påpassligt knoppade in 2–0 från nära håll.

En finländare, en dansk och en norrman alltså. Men ingen Bellman.

Falkenberg flyttade fram positionerna i andra halvlek, fick chansen att spela med en man mer sedan Ivo Pekalski åkt på två gula kort i samma situation (79), men hade svårt att komma till farligheter. Per Karlsson kom närmast men hans nick i bra läge gick tätt utanför.

Isak Pettersson i HBK-målet stod, bortsett från en vågad dribbling, annars för en vass räddning i första halvlek, sedan Rebin Asaad tappat boll på egen planhalva.

Förutom defensiven glänste Alho, och hans fina högerfot.

– Ja, spelarna i laget gillar min högerfot, skrattar finländaren.

– Och spelet börjar sitta mer och mer, framför allt min defensiv. Jag är nöjd med min match i dag.

Kinoshita Kosuke, som fortfarande väntar på sitt arbetstillstånd, kom in efter paus och visade prov på sin fina fysik men borde nog ha gjort 3–0 i 66:e minuten. Nicken, efter fint högerinlägg Mathisen, gick tätt utanför.

– Det var en bra seger för spelarnas självförtroende det här, konstaterar Jönsson.

Halmstads BK-Falkenbergs FF 2-0

1-0 (5) Sead Haksbanovic, 2-0 (15) Alexander Ruud Tweter

Rött kort: Ivo Pekalski (79)

HBK:s startelva: Isak Pettersson – Marcus Mathisen, Fredrik Liverstam, Marcus Johansson, Andreas Bengtsson – Nikolai Alho (81), Ivo Pekalski, Rebin Asaad (45), Sead Haksabanovic – Fredrik Olsson (45), Alexander Ruud Tveter (71).

Avbytare: Malkolm Nilsson, Alexander Bertntsson, Jesper Westerberg, Alexander Henningsson (81), Gabriel Gudmundsson (71), Jonathan Svedberg (45),Kosuke Kinoshita (45).