Ny nummer ett. Isak Pettersson, 19, får förtroendet att vakta Halmstads BK:s mål i den allsvenska premiären mot Östersund på lördagen. Det blir på samma gång allsvensk debut för Veingekillen, som kom till HBK som 16-åring.
Ny nummer ett. Isak Pettersson, 19, får förtroendet att vakta Halmstads BK:s mål i den allsvenska premiären mot Östersund på lördagen. Det blir på samma gång allsvensk debut för Veingekillen, som kom till HBK som 16-åring.

”Ice” kastar sig in i hetluften

Han kallas för ”Ice” och verkar vara rätt cool inför sitt unga livs största match hittills. Isak Pettersson, 19, vaktar HBK:s mål i den allsvenska premiären mot Östersund.

ANNONS
|

– Det är klart att det är fjärilar i magen, men det ska bara bli så sjukt kul. Det är sånt här man har sett fram emot hela livet. Nu får man chansen och det är bara att ta den och köra, säger han.

Halmstads BK:s tränare Jan Jönsson har dröjt med ett beslut i målvaktsfrågan och låtit Isak Pettersson och Malkolm Nilsson stå i varannan match under försäsongen.

Men i samband med fredagsförmiddagens träning gav Jönsson besked att Pettersson får göra allsvensk debut mot Östersund.

– Vi är väldigt nöjda med bägge målvakterna och den jämnheten, men kanske har det varit lite plus för Isak totalt över försäsongen. Malkolm hade kanske lite otur att stå i fel matcher, men det går inte på någon enstaka match utan det är en totalbedömning, kommenterar HBK-tränaren.

ANNONS

Vad ser du som Isak Petterssons främsta förtjänster?

– Han är på hugget och på alerten, en explosiv målvakt. Bägge är bra med fötterna och trygga. Där är Isak ett ganska stort plus och det är plus på Malkolm också.

Jan Jönsson är dock tydlig med att det inte är hugget i sten vem som kommer att vara förstemålvakt under resten av säsongen.

– Vi har inga planer på att (de ska) spela varannan match, men det är heller ingenting bestämt med detta att nu står Isak i 30 omgångar. Det är friska tag och läge för att ta upp handskarna och konkurrera, som Jönsson uttrycker det.

Isak Pettersson kom till HBK som 16-åring från moderklubben Genevad/Veinge, där han varvade målvaktandet med att spela ute som mittfältare eller back.

Nu kastar han sig rakt in i den allsvenska hetluften.

Hur ser du på att beskedet om vem som ska stå har dröjt?

– Det har inte påverkat mig någonting, det har inte varit några problem alls. Jag har bara kört på och gjort det bästa av alla tillfällen jag har fått, säger han.

Isak Pettersson mäter jämförelsevis blygsamma 181 centimeter i strumplästen – faktiskt minst av alla målvakter i Allsvenskan – men kompenserar det med sitt starka fotarbete och en orädd spelstil.

ANNONS

Förra våren var han utlånad till Öster, då topplag i division 1 södra, och skaffade sig nyttig erfarenhet av att spela seniorfotboll.

– Fysiken och allvaret gav otroligt mycket. Jag kände att jag utvecklades extremt mycket under den tiden, och bara att spela inför folk och känna den där pressen, det älskar man – det är det bästa som finns.

Han kommer från en riktig fotbollsfamilj. Pappa Lars, ”Tudde” kallad, är en välkänd spelar- och numera tränarprofil i södra Halland och leder i år VGLT:s damlag, där även lillasyster Ida spelar. Storebror Noak är mittfältare i Genevad/Veinges herrlag.

Banden med moderklubben är fortfarande starka även för Isak Pettersson, som faktiskt gästspelade i Genevad/Veinge så sent som under inomhusturneringen Vintercupen i Laholm i november.

– Tränaren där, Kim Gustafsson, har betytt otroligt mycket för mig. Och laget med, det är sådan kemi att man känner sig hemma, säger han och fortsätter:

– Även fast jag inte har spelat där på snart fyra år så känner jag mig ändå som en i laget. Det är alla barndomskompisar som är där, så det lär nog komma några från Veinge i morgon och kolla.

Lite om: Isak Pettersson

Ålder: 19 år (fyller 20 i juni).

Bor: Veinge.

Familj: Mamma Annelie, pappa Lars, syskonen Ida och Noak.

Yrke: Fotbollsspelare, men jobbar även extra på Veingeskolans högstadium (”jag hjälper till i en klass när jag har tid, och eftersom jag är så sjukt rastlös så har det varit bra”).

Intressen: Spela fotboll och umgås med kompisar.

Aktuell: Gör allsvensk debut i Halmstads BK:s mål i premiären mot Östersund på lördagen.

MATCHGUIDE

FOTBOLL: ALLSVENSKAN

HBK–Östersund

Örjans vall, lördag kl. 16.00

LÄGET I LAGEN

Halmstads BK: Två sena bakslag då mittfältstillskotten Nikolai Alho (lårskadad i genrepet) och Aboubakar Keita (inget arbetstillstånd ännu) ser ut att missa premiären. En tredje mittfältare, Rebin Asaad, har känning i en ljumske och testas före matchen. Isak Pettersson vaktar målet. Backen Adnan Kojic, som har varit lårskadad, är tillbaka i träning men får troligen börja med en match i U21-serien först.

Östersund: Viktige mittfältaren Jamie Hopcutt, som har varit borta i nästan ett år efter en dubbel benfraktur, gjorde succécomeback och mål som inhoppare i 5–1-segern mot finska VPS Vasa i genrepet förra helgen, men uppges inte vara redo för en hel match ännu. Backen Ronald Mukiibi saknas med en infektion i foten. Tim Björkström, försvararen som på fredagen lånades in från Djurgården, är spelklar först till andra serieomgången.

LAGEN

HBK (preliminärt): Isak Pettersson – Mads Roerslev Rasmussen, Fredrik Liverstam, Marcus Johansson, Andreas Bengtsson – Jesper Westerberg, Marcus Mathisen, Ivo Pekalski, Sead Haksabanovic – Alexander Ruud Tveter, Kosuke Kinoshita.

Östersund (preliminärt): Aly Keita – Tom Pettersson, Douglas Bergqvist, Sam Mensiro – Dennis Widgren, Fouad Bachirou, Brwa Nouri, Ken Sema – Hosam Aiesh, Johan Bertilsson, Saman Ghoddos.

TRÄNARSNACK

Jan Jönsson, HBK:

–Det är positiva och goda tankar. Fin matta och fin inramning, premiär och en av seriefavoriterna och de är duktiga och spelskickliga. Så det blir väldigt intressant.

– Nycklarna i denna matchen precis som i Allsvenskan i övrigt är att ha ett försvarsspel där vi är trygga och säkra, att vi sitter ihop på ett bra sätt och coachar och styr varandra verbalt, för att därifrån gå över i att vi har ett eget spel.

– Östersund är rätt så breda i sin repertoar, kommer med mycket folk, överbelastar, vågar spela och har ett eget spel, många som vill delta. Så där är rätt mycket att se upp med, men är vi då kompakta så hjälps vi åt med det.

Graham Potter, Östersund:

– Vi förbereder oss för en tuff match. Vi är riktigt imponerade av Halmstad, de är ett välorganiserat lag med bra anda och ser förmodligen fram emot att vara tillbaka i Allsvenskan på hemmaplan. (Sagt till Länstidningen)

ÖVRIGA MATCHER

Lördag: IFK Göteborg–Malmö FF.

Söndag: Gif Sundsvall–AFC Eskilstuna, AIK–Häcken, IFK Norrköping–Hammarby.

Måndag: Kalmar FF–Elfsborg, Djurgården–Sirius, Örebro–Jönköpings Södra.

FÖLJ MATCHEN LIVE PÅ HALLANDSPOSTEN.SE!

Lördagens tablå:

Kl. 14.30: HP avslöjar HBK:s startelva och bjuder på exklusivt försnack med tränaren Jan Jönsson.

Kl 15.55: Liverapporten startar. Följ matchen minut för minut, kommentera och chatta med reportrarna.

Efter matchen: Sajten uppdateras med texter från matchen och betyg på alla HBK-spelarna.

ANNONS