Tillbaka i HBK. Igor Krulj återvänder till klubben där karriären en gång tog fart. Men nu som ny assisterande tränare när han lämnar chefstränarjobbet i Tvååker.
Tillbaka i HBK. Igor Krulj återvänder till klubben där karriären en gång tog fart. Men nu som ny assisterande tränare när han lämnar chefstränarjobbet i Tvååker.

Han blir ny assisterande tränare i HBK

Han blir med sina 28 år den yngste tränaren på elitnivå i svensk fotboll, för övrigt lika gammal som när en viss Roy Hodgson en gång tog över Halmstads BK. – Så där ligger jag efter, skrattar Igor Krulj som nu lämnar chefstränarjobbet i Tvååker för att bli assisterande i HBK.

ANNONS
|

– Det är lite av en dröm som går i uppfyllelse, att få komma tillbaka till HBK där jag som spelare kanske hade mina bästa år, säger Igor.

Med bland annat Erik Edman och Klebér Saarenpää som namnkunniga konkurrenter föll ändå valet till slut alltså på Tvååkers unge chefstränare.

– Han har ett driv och ett kunnighet och trots sin ålder, stor erfarenhet både som spelare och tränare, motiverar HBK-tränaren Janne Jönsson.

Just åldern påminns Igor ofta om.

– Fast det är nog andra som tänker mer på det än jag själv. Jag menar, det är ju inte badminton som jag har hållit på med innan utan fotboll i hela mitt liv.

ANNONS

Jodå, för även om Igor – som kom till Sverige som treåring när föräldrarna flydde kriget i det forna Jugoslavien – egentligen ville lira hockey, ”det var för dyrt”, började han med fotboll i Leikin, fem år gammal.

HBK blev nästa steg i karriären, där han dock aldrig lyckades ta en A-lagsplats utan i stället hamnade i Ängelholm och så småningom Halmia (lån), SV Wilhemshaven (Regionalliga Nord, tyska fjärdeligan) och till slut Qviding.

I stället inledde han sin nya karriär som U21-tränare i Varbergs Bois 2013, men bara ett halvår senare klev han upp som assisterande i Bois under Jörgen Wålemark.

– Det var enormt lärorika 2,5 år, säger Igor.

För inför 2016 ersatte han på kort varsel den avhoppade Stig Kristensson som chefstränare i nyblivna division 1-laget Tvååker som han dock inte lyckades rädda kvar.

– Ett roligt år ändå, där man prestigelöst fick göra det mesta, inflikar Krulj som då också hade nytta av sin ekonomiutbildning från Högskolan i Halmstad.

Men när HBK hörde av sig såg Igor sin stora chans.

– Jag hade ett fantastiskt bra samtal med Janne och är enormt tacksam över att få chansen. Och även till Tvååker som ger mig den trots kort varsel där de är glada för min skull.

ANNONS

I samband med tränarjobbet i Bois flyttade Igor 2014 till Varberg, ”bättre att vara på planen än i bilen”. Men nu flyttar han hem igen tillsammans med sin sambo Sema Zabit där hans första uppdrag blir träningslägret i spanska Salou.

Vad tror du dig kunna tillföra?

– Hårt jobb och ny energi. Sedan kan det ju vara en fördel med åldern eftersom jag kanske förstår de unga spelarna bättre.

Janne Jönsson håller med:

– Vi har varit väldigt få i ledningen jämfört med många andra klubbar. Men nu har vi en större chans att fånga individen, både fysiskt, taktiskt och tekniskt, utan att Igor för den skull ska vara individuell tränare.

– I stället ska han arbeta som coach på fältet, men även jobba med analyser och scouting. Och det är naturligtvis ingen nackdel att han har HBK-förflutet, säger HBK-tränaren i förberedelserna inför säsongens andra träningsmatch, mot Öster.

– Då vill jag självklart att vi ska bli mer spelförande, men samtidigt hålla ihop laget defensivt lika bra som mot FCK. Annars är jag inne på att även nu dela matchen på några spelare för att inte få för hög belastning, förklarar Janne som får klara sig utan sjuka Jesper Westerberg och Fredrik Olsson, men där Nikolai Alho debuterar och provspelande Andre Ntambue ska få speltid (se faktarutan intill).

ANNONS

Den matchen missar dock Igor Krulj. För först har han ett annat jobb att slutföra när han ska coacha Tvååker mot Falkenbergs FF i helgen.

SÅ STARTAR HBK MOT ÖSTER

Startelvan: Malkolm Nilsson – Adnan Kojic, Alexander Berntsson, Marcus Johansson, Andreas Bengtsson – Alexander Henningsson, Ivo Pekalski, Rebin Asaad, Sead Haksabanovic – Kosuke Kinoshita, Alexander Ruud Tveter.

Avbytare: Fredrik Liverstam, Nicolai Alho, Marcus Mathisen, Jonathan Svedberg, Gabriel Gudmundsson, Andre Ntamboe, Herman Johansson, Rasmus Wiedesheim Paul, Isak Pettersson.

ANNONS