Allsvensk debut. Halmstads BK:s isländske nyförvärv Höskuldur Gunnlaugsson ser under lördagen ut att få göra debut för bollklubben i måstematchen mot Jönköpings Södra på Örjans vall i Allsvenskan. 
Allsvensk debut. Halmstads BK:s isländske nyförvärv Höskuldur Gunnlaugsson ser under lördagen ut att få göra debut för bollklubben i måstematchen mot Jönköpings Södra på Örjans vall i Allsvenskan. 

Gunnlaugsson kan få göra debut

Höskuldur Gunnlaugsson förväntas under lördagen vara spelklar i Allsvenskan. Han ser därför ut att få göra debut i bollklubbens hyperviktiga bottenmöte mot Jönköping Södra på Örjans vall. En sak räknas - tre poäng.

ANNONS
|

– Jag hoppas på att få göra debut. Det är inte upp till mig, men jag känner mig redo för att spela match igen, säger 22-åringen.

Höskuldur Gunnlaugsson, eller Höggi som han också kallas, har i veckan jobbat hårt för att lära känna sina nya lagkamrater och den nya omgivningen. Det är mycket att göra, när man kommer till en ny stad och särskilt när fokus ska vara på att spela match.

– Jag tycker att min första vecka har varit riktigt bra. Jag älskar staden. Alla har varit öppna mot mig och velat hjälpa mig om jag behöver något. Det har varit riktigt bra.

ANNONS

Men en ny bostad får däremot vänta till på måndag.

– Jag bor på hotell. Det fungerar bra, gott kaffe. Jag hoppas dock på att hitta en bra lägenhet snart, då det här ska bli mitt hem. Det hjälper mig också på fotbollsplanen om man känner sig hemma, men det gör jag också redan, skrattar han.

Och i veckan har han förstås drillats hårt för att han ska sätta sig in i lagets spelidé. Det är inte många matcher kvar och bollklubben vill förstås använda honom så mycket som möjligt i bottenstriden.

– Jag har haft ett par möten med Igor (Krulj), där han har förklarat hur vi ska spela. Vi har pratat om taktiska detaljer i spelet, vilka jag har lärt mig, säger Gunnlaugsson.

– Vi scoutade honom utifrån att han ska passa in i spelidén. Han spelade på ett liknande sätt på Island. Det tar dock ändå lite tid att komma in i det, då det är nya lagkamrater och lite ny miljö, men startsträckan är relativt kort, då det heller inte var längesedan han spelade match, säger HBK-tränaren Igor Krulj.

För Gunnlaugsson är varken matchotränad eller ur form. Han kommer från spel i isländska ligan och är fullt redo att starta i lördagens hemmamatch.

ANNONS

– Jag är i bra form. Jag har spelat i den isländska ligan, så jag är i bra matchform och har anpassat mig fort till nya laget.

Allt pekar därför på att det blir en debut - mest troligt från start eller möjligen genom inhopp från avbytarbänken.

– Det vore roligt. Jag kan bidra i offensiven. Jag tycker att jag har en bra blick för spelet för att hitta in med passningar, samtidigt som jag även vill bidra i defensiven. Jag vill bara göra mitt bästa för laget.

Gunnlaugsson är ihop med Johan Oremo de sista pusselbitarna som ska hjälpa HBK till nytt kontrakt. På lördagska han visa att bollklubben valde rätt man för jobbet.

– Jag är inte nervös. Jag vill bara göra mitt bästa för laget och jag tror att jag kan hjälpa klubben. Jag tycker att det finns en hel del kvalité i laget och jag har sett att det spelat bra, även om poängen inte kommit in. Nu ska vi vända på det.

HBK-Jönköpings Södra

Örjans vall, lördagkl. 16.00

Läget i lagen

HBK: Lagkaptenen Fredrik Liverstam och danske mittfältaren Marcus Mathisen är båda tillbaka efter avstängning. HBK är därmed befriat från avstängningar och skador utöver Alexander Arvidsson, som missar resten av säsongen. Däremot förväntas nyförvärvet Höskuldur Gunnlaugsson vara spelklar och få göra debut. Det blir en spännande krydda i laget, när tre poäng är det enda som räknas på lördag i bottenstriden på Örjans vall.

Jönköping: Smålandsgänget vann i förra omgången för första omgången på nio matcher. Laget är till stor del befriat från skador, men saknar islänningen Arnor Vilhjalmsson och Francisco Mancilla. Två spelare som främst hållit till på bänken. Däremot startade tidigare HBK-anfallaren Fredrik Olsson i förra matchen och lär komma till start mot HBK. Är släkten värst även den här gången?

Lagen

HBK (prel.): Isak Petterson – Jesper Westerberg, Fredrik Liverstam, Marcus Johansson, Adnan Kojic – Ivo Pekalski, Aboubakar Keita – Nikolai Alho, Sead Haksabanovic, Höskuldur Gunnlaugsson – Johan Oremo.

Jönköping (prel.): Anton Cajtoft – Stefan Karlsson, Andre Calisir, Mikael Karlsson, Tom Siwe – Robert Gojani, Fredric Fendrich - Dzenis Kozica, Daryl Smylie, Tommy Thelin - Fredrik Olsson.

Tränarsnack

Igor Krulj, HBK:

– Jönköping är ett spelande lag som tycker om att kontrollera matcher utifrån att de själva har bollen. De har väldigt aggressiv press på offensiv planhalva, men är samtidigt kompakt på egen planhala. De gjorde en bra match mot Hammarby senast, men jag tror att de hade lite flyt. De har många bra offensiva spelare. …

– Vi måste ha ett mod från vår sida för att våga kliva framåt och hota med stort bollinnehav, samtidigt som vi skapar tillräckligt med offensiva lägen för att vinna matchen. Det gäller dock även att ha stort tålamod defensivt för att inte släppa till attraktiva ytor för dem.

HP:s Bolljakt

Ställningen efter 17omgångar:

1) Isak Petterson 50

2) Sead Haksabanovic 42

3) Aboubakar Keita 40

4) Marcus Johansson 38

5) Fredrik Liverstam 36

6) Alexander Ruud Tveter 34

7) Andreas Bengtsson 33

7) Marcus Mathisen 33

Övriga matcher

Lördag: Örebro SK-IF Elfsborg.

Söndag: GIF Sundsvall-Östersunds FK, Hammarby IF-BK Häcken, Kalmar FF-IFK Göteborg, IK Sirius-AIK.

Måndag: IFK Norrköping-AFC Eskilstuna, Djurgårdens IF-Malmö FF.

Följ matchen livepå hallandsposten.se

Lördagens tablå:

Kl. 14.30: HP avslöjar HBK:s startelva och bjuder på exklusivt försnack med tränaren Igor Krulj.

Kl. 15.55: Liverapporten startar. Följ matchen minut för minut, kommentera och chatta med reportrarna.

Efter matchen: Sajten uppdateras med texter från matchen och webbexklusiva betyg på alla HBK-spelarna.

ANNONS