Europa väntar Sead – klubbarna står i kö

Italien, Tyskland, England och – Turkiet. HP-sporten kan nu avslöja länderna varifrån klubbar hittills har anmält konkret intresse för Halmstads BK:s 18-årige guldkalv Sead Haksabanovic.

ANNONS
|

– Vi är inte så långt framme som till förhandlingar eller bud, men har konkret intresse, ja det stämmer. Vilka klubbar eller länder det handlar om kan jag dock inte uttala mig om, säger HBK-ordföranden Tony Karlsson.

Senad Haksabanovic, Seads pappa och tillika rådgivare förtydligar:

– Vi har redan tackat nej till flera storklubbar för det var inte av intresse. Det viktiga är att Sead får speltid och känner förtroende så det är mycket att fundera över just nu. Så förhoppningsvis ska vi så småningom komma ner till typ tre klubbar som vi kan syna närmare, säger han ochtillägger i nästa andetag:

ANNONS

– Men faller inte alla bitarna på plats blir han kvar i HBK, vilket inte alls skulle vara någon katastrof.

Managern Janne Jönsson håller med:

– Det känns som 50/50 att det blir försäljning redan nu i sommar. Men det är mycket som ska stämma där helheten är viktig. Det ska kännas bra för HBK, men lika viktigt att det ska bli bra för Sead och därför har vi också en väldigt bra dialog med familjen.

Den 1 juli startar Allsvenskan om när HBK med nye chefstränaren Igor Krulj tar emot Elfsborg på Örjans vall. Då kan Sead redan vara såld som klubbens dyraste transfer genom tiderna.

– Men det är ett väldigt svårbedömt läge. Det är många klubbar som har varit och tittat, men numera företräder vissa agenter flera klubbar så det är nästan omöjligt att uppskatta. Många ringer, men sju av tio har oftast inget på fötterna, fortsätter Karlsson.

I fredags öppnade transferfönstren i England, Frankrike, Holland och Turkiet. Under torsdagenBelgien och Danmark. Och den 1 juli i Spanien, Italien, Tyskland och Portugal.

– Jag skulle tro att vi inom kort får ett bättre grepp om situationen. För även om många fönster har öppnat är det mycket rörelse i klubbarna just nu, inte minst vad gäller att sätta en ny manager/tränare och det – vem som ska träna laget är en avgörande fråga för alla parter, påpekar HBK-ordföranden.

ANNONS

Förra helgen debuterade Sead i det montenegrinska A-landslaget mot Armenien i VM-kvalet (4–1) – en stor dag för familjen Haksabanovic.

– Han fick ett fantastiskt mottagande när han kom in i slutet. Och redan på första träningen visade han att han hängde med de stora stjärnorna i tempo och teknik. Det kändes inte alls som att han bara är 18 år och det värmde, berättar pappa Senad.

I september 1998 sålde HBK Fredrik Ljungberg till Arsenal för 40 miljoner kronor – den så långt högsta summan för en svensk spelare och ett transferrekord som i står i särklass än i dag i HBK.

Men mycket talar för att Haksabanovic kan gå för ännu större pengar, dock beroende på vilken klubb eller vilken liga det nu blir, där en vidareförsäljningsklausul blir nog så viktig.

Tony tror också att Seads debut i Montenegros A-landslag har ökat värdet.

– Ja, kortsiktigt höjer det värdet. För även om det bara blev ett kort inhopp visade det ändå att Montenegro redan tror på Sead på den högsta nivån, i A-landslaget.

Janne Jönsson ser också potentialen:

– Min känsla är att den dagen som Sead tar klivet ut i Europa kommer det bara att ta tre, fyra veckor innan han på allvar är inne i den nya träningsmiljön mot kanske ett halvår för många andra. För så bra är han.

ANNONS
ANNONS