Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

På podiet. Janne Jönsson och mittfältaren Ivo Pekalski fick svara på frågor kring Halmstads BK på den allsvenska upptaktsträffen i Uppsala, där många tippade att HBK kommer att åka ur.
På podiet. Janne Jönsson och mittfältaren Ivo Pekalski fick svara på frågor kring Halmstads BK på den allsvenska upptaktsträffen i Uppsala, där många tippade att HBK kommer att åka ur.

Enig expertis tror HBK åker ur

Den svenska fotbollsexpertisen har ingen större tilltro till de halländska klubbarna. Falkenbergs FF tippades före varje allsvensk säsong att åka ur – nu sitter Halmstads BK i samma sits.

Tre av fyra som var på Allsvenskans upptaktsträff i Uppsalas fashionabla Konsert & Kongress-centrum på måndagen trodde att HBK ska ta raka vägen tillbaka till Superettan igen.

På frågan om vilket lag som blir bästa nykomling var det inte heller många som räknade med Halmstad. 67 procent var mest positiva till Sirius medan HBK fick drygt 17 och AFC United nästan 16 procent av rösterna.

– Det är väl inte helt överraskande, men vi ska skaffa oss rutin under resans gång och har väntat med förstärkningar med viss beräkning, säger HBK-tränaren Janne Jönsson.

Malmö FF är skyhög favorit att vinna guldet. Nästan hälften trodde att SM-bucklan på nytt hamnar i den skånska storklubbens ägo.

Halmstad, då?

Normalt sett brukar alla lag få någon röst, men faktum är att ingen valde att rösta på klubben i guldfrågan – inte ens de egna, som många gånger brukar vara fallet.

Men det brukar passa HBK att slå ur underläge. Det visade laget i fjol då Helsingborg överraskande slogs ut i det allsvenska kvalet.

– Det var många som såg oss som favoriter i Superettan i fjol, även om fotbolls-Sverige visste att det inte var så. Jag såg ingen logik i det då och gör det inte nu heller trots att det är så många som tippar ut oss, säger Janne Jönsson.

Han fortsätter:

– Jag hoppas såklart att expertisen har fel. Själv tycker jag att det flera unga spelare som tagit steg under försäsongen, så även om vi har åkt på någon stjärnsmäll (0–7 mot Norrköping i Svenska cupen) har det sett lovande ut.

Ivo Pekalski nickar instämmande:

– Vi har allt att vinna. Vi har många unga spelare med stor utvecklingspotential – men vi får räkna med att det kommer att gå upp och ner.

Pekalski kom fram tidigt och har stor rutin från allsvensk fotboll i både Malmö FF och Häcken.

– Varje klubb har varit speciell på sitt sätt. MFF är kända för sin vinnarmentalitet och i Häcken var det en stor glädje att spela. Nu är jag i det yngsta laget som jag varit i som spelare och det är såklart inspirerande. Kan klubben förvalta alla ungas mentalitet och spelsätt på rätt sätt så ser framtiden ljus ut.

– Så det här att ingen tror på oss fungerar absolut som extra tändvätska.

Läs mer om Inför Allsvenskan 2017
MEST LÄST