Pannbandet på plats. Nu är Alexander Berntsson redo att kämpa om en plats i HBK:s startelva som mittback.
Pannbandet på plats. Nu är Alexander Berntsson redo att kämpa om en plats i HBK:s startelva som mittback.

Berntsson siktar på HBK:s startelva

Han har fått stå tillbaka för Fredrik Liverstam, Muhammed Ali Khan och nu senast Marcus Mathisen. Men nu känner Alexander Berntsson sig redo för att ta en startplats i Halmstads BK.

ANNONS
|

– Ja, nu är det dags att ta steget, säger den 20-årige mittbacken som gått den långa vägen från HBK:s fotbollsskola ända upp i A-laget.

– Jag såg att vi var Allsvenskans yngsta lag så det är ju nästan så att man känner sig rutinerad, skrattar han.

Alexander debuterade redan 2014, den 29 augusti när han kom in på Olympia i 1–4-matchen mot Helsingborg.

Desto trevligare minnen då från den 20 november 2016 från samma arena.

– Det kan man minst sagt säga. Det var ju en helt sjuk avslutning, myser Berra.

Då visade han också att han var mogen för större uppgifter när han med den äran axlade den avstängde lagkaptenen Fredrik Liverstams mantel.

ANNONS

– Jag fick ju chansen i början av säsongen, men så gick det lite sådär och så blev det bänken igen. Tills de sista tre matcherna i Superettan och kvalet. Där hände något.

– Och sedan har det rullat på och börjat bra i år också, förutom senast mot Kalmar när det gick lite knackigt, summerar Berntsson.

Han kliver in i den högsta serien med 19 allsvenska matcher och 24 i Superettan bakom sig. Men de flesta, 17 i Allsvenskan och hälften i den näst högsta serien är som avbytare och med sina sammanlagt 1 563 spelminuter snittar han på 36,6 minuter per match.

Så vad känner du själv att du har förbättrat för att ta den där platsen som mittback i startelvan?

– Jag har blivit mer noggrann i mitt spel. Och så har jag förbättrat de delar som jag redan har varit bra på.

Vad vill du bli ännu bättre på?

– Allt. Men framförallt kan jag bli mer aggressiv, som Liverstam. Vi är ganska lika i spelsättet, men han vinner mer bollar så vi kompletterar varandra väldigt bra.

Sedan har vi fått se dig börja slå en del öppnande crossbollar?

– Ja, jag har inte använt dom så mycket tidigare som jag kanske borde. Men nu vågar jag mer och de är ju väldigt effektiva när man vill vända spelet.

ANNONS

Huvudspelet har alltid varit Berras styrka, så mycket att han inte minst i Allsvenskan för två år sedan kastades in i slutet av matcherna som – forward.

– Fast jag har aldrig varit forward. Däremot mittfältare, både offensiv och defensiv. Jag har väl alltid varit bra på huvudet. När jag var yngre för att jag oftast var längst, men sedan när jag mötte lika långa motståndare fick jag utveckla huvudspelet med styrka och rätt timing.

Mot Vänersborgs FK på Vänersvallens konstgräs i den första matchen i Svenska cupen bildar Berntsson mittbackspar med Marcus Johansson.

– Men lägger vi inte ner det hårda jobb som krävs kommer vi att få det tufft. Då spelar det ingen roll om det är ett lag från division 2, varnar han.

– För det hade varit kul att gå långt i cupen och få en bra start på säsongen. Det har också sett bra ut så jag har en bra känsla.

Det blir dock utan lagkompisen Rasmus Wiedesheim Paul som fram till i sommar lånas ut till division 1-laget Landskrona Bois där pappa Håkan Svensson är assisterande tränare.

– Rasmus ville det själv för att få speltid, förklarar tränaren Janne Jönsson som samtidigt fick klart med en ny målvaktstränare, Damir Hadrovic, som ska dela tiden med Tvååker.

ANNONS

– Igor (Krulj) och han jobbade ihop i fjol så tanken är att han ska vara här tre gånger i veckan. Det blir en bra lösning.

Svenska cupen

Vänersborgs FK–HBK

Vänersvallen lördag kl 14.00

Laget

HBK: Malkolm Nilsson – Jesper Westerberg, Alexander Berntsson, Marcus Johansson, Adnan Kojic – Alexander Henningsson, Marcus Mathisen, Rebin Asaad, Sead Haksabanovic – Fredrik Olsson, Alexander Ruud Tveter.

Avbytare: Fredrik Liverstam, Andreas Bengtsson, Ivo Pekalski, Nikolai Alho, Gabriel Gudmundsson, Jonathan Svedberg, Isak Pettersson.

Läget i lagen

HBK: Det finska nyförvärvet Nikolai Alho fick sitt spel- och arbetstillstånd så sent som under fredagen, men börjar ändå på bänken.

Däremot drar arbetstillståndet för japanen Kosuke Kinoshita ut på tiden, vilket innebär att han inte är spelklar till cupmatchen.

Det innebär att med Rasmus Wiedesheim Paul utlånad till Landskrona Bois och Simon Silverholt alltjämt indisponibel är det tunt på anfallssidan för HBK, där tränaren Janne Jönsson väljer att börja med Fredrik Liverstam och Ivo Pekalski på bänken.

Vänersborg: Där HBK har fem träningsmatcher bakom sig har Vänersborg som kommande säsong spelar i division 2 norra Götaland bara två under försäsongen. Senast mot division 1-laget Skövde imponerade dock västgötarna genom seger med 4–1 efter vasst omställningsspel och två mål av Marcus Wahman.

Tränarsnack

Janne Jönsson, HBK: – Det är skönt att tävlingssäsongen är i gång så att man får in lite tävlingsnerv i matcherna. Vi ska fortfarande fokusera på prestation, men nu även resultatet eftersom vi väldigt gärna vill gå långt i cupen och som ett första steg till att gruppspelet ska leva fram till den tredje och sista matchen borta mot IFK Norrköping.

– Vänersborg må kanske vara ett division 2-lag, men man imponerade mot division 1-laget Skövde i helgen. Man har också bytt tränare och spelar 4–4–1–1, men ett lag som har slagit ut Jönköpings Södra får naturligtvis aldrig underskattas.

– Jag tror heller inte att det ska vara någon risk eftersom det är hård konkurrens på flera av positionerna i vårt lag och då är det upp till bevis. Annars går ju chansen vidare till nästa spelare kommande match.

Övriga matcher i gruppen

Söndag: IFK Norköping–Örgryte.

Lördag 25 februari: HBK–Örgryte, Vänersborg–IFK Norrköping.

Lördag 4 mars: IFK Norrköping–HBK, Örgryte–Vänersborg.

Ettan går vidare till åttondelsfinal.

ANNONS