Anklevs självmål bakom HBK-seger

Halmstads BK är ett steg närmare Allsvenskan – tack vare oväntad hjälp från Björn Anklev. Den forne HBK-spelarens bakåtnick rakt i eget mål blev matchavgörande.

ANNONS
|

Superettan

Halmstads BK-Örgryte 2–0 (1–0)

Om HBK:s inledning mot Örgryte på Gamla Ullevi, med 2–0-ledning efter 13 minuter, var frejdig och chansrik så var densamma på Örjans vall det motsatta.

HBK:s första farlighet kom efter 22 minuter och totalt mäktade blåsvart bara med ett avslut mot mål i den första halvleken. Men mål gjorde man ändå – tack vare Björn Anklev, Örgrytes högerback.

En till synes helt ofarlig långboll från Jesper Westerberg i den 37:e minuten nådde den förre HBK-spelaren som nickade hem till egen målvakt.

Trodde han.

– Det är inte så mycket att bråka om. Det kommer en längre boll som jag är rätt säker på att nicka hem till Abbas (Hassan), och han är väl säker på att jag ska släppa den. Han skriker säkert tidigt, men jag hör det sent så det är ett missförstånd som slutar på värsta tänkbara sätt, suckar Anklev.

ANNONS

Släkten blev alltså bäst, i stället för värst, som det brukar heta.

– HBK:arna har nog skoj åt det. Men det är sådant man får bjuda på, det är inga konstigheter. Jag hade en bra tid här, och det är väl så att man ska gotta sig i andra olycka, men det får jag bjuda på, menar Anklev.

Serieelvan från Göteborg borde nog dock ha fått in en boll i HBK:s mål också. Inte minst när Alexis Yougouda Kada kom helt fri från 30 meter, efter att Alexander Berntsson (ersättare för varningsavstängde mittbacken Fredrik Liverstam) missbedömt en luftduell. Men Öis-anfallarens avslut parerades skickligt av Stojan Lukic.

Lukic som i den sjunde minuten reagerade sent med räddades av stolpen efter att Fredrik Björck nickskarvat.

HBK skapade sedan ett par farligheter i början av andra halvlek men även Örgryte fortsatte sätta sig i bra lägen. Utan anfallsduon William Atashkadeh (lårskadad) eller George Mourad (avstängd) med i laget, blev nykomlingen dock för uddlöst.

I stället fick HBK och Sead Haksabanovic sista ordet. Den 17-årige supertalangen var hal som en ål när han slank emellan två Öis-försvarare och ur snäv vinkel hittade han sedan den lilla lucka som fanns mellan fötterna på Abbas Hassan.

ANNONS

– Jag ser att Henning (Alexander Henningsson) får bollen och jag sticker i djupled. När bollen kommer så tar jag bara i det sista jag har kvar i kroppen och så försöker jag lägga den mellan benen och den gick in, kommenterar Haksabanovic som gladdes åt segern.

– Vi spelar rätt så bra stundtals, men vi kan höja oss flera stunder. Vi hotar mer i djupled i andra och det är så vi får större ytor att spela i. Och det var jätteskönt att få rycka från Athletic, avslutar

Fotboll: Superettan

Halmstads BK 2

Örgryte IS 0

Målen: 1–0 (37) självmål,

Varningar, Örgryte IS: Jakob Lindström. Hampus Bohman.

Publik: 2976

Domare: Robert Daradic, Helsingborg.

Avslut totalt: 11–9 (5–6)

Avslut på mål: 6–4 (1–2)

Hörnor: 2–1 (2–0)

Frisparkar: 14–10 (9–6)

Lagen

HBK: Stojan Lukic – Jesper Westerberg, Alexander Berntsson, Marcus Mathisen, Adnan Kojic – Alexander Henningsson, Ivo Pekalski (Antonio Rojas, 76), Rebin Asaad (Andreas Bengtsson, 88), Sead Haksabanovic – Fredrik Olsson (Jonathan Svedberg, 85), Alexander Ruud Tveter.

ÖIS: Abbas Hassan – Björn Anklev, Fredrik Björck, Johan Hammar, Hamus Bohman – Danel Paulson, Jakob Lindström (Niklas Klingberg, 79), Andreas Östling, Sebastian Ohlsson – Alexis Yougouda Kada, Anton Henriksson (Hannes Sallin, 79)

HP:s poängjakt

3 p. Marcus Mathisen

Ingen saknade den avstängde lagkaptenen Fredrik Liverstam när den unge, danske försvarsgeneralen klev fram. Brytsäker, auktoritär, följsam och briljant i sitt passningsspel där crossbollarna öppnade upp kanterna.

2 p. Adnan Kojic

Inte lika delaktig offensivt, men så hade han också fullt upp på sin kant med Daniel Paulsson och Björn Anklev när Sead Haksaksabanovic oftast klev in i banan.

1 p. Sead Haksabanovic

Blandade och gav med sin kvickhet men väljer ibland lite för svåra vägar när han söker sig in centralt. Men bara målet som avgjorde var värd poängen. I synnerhet med vetskapen om att han då hade krampkänning.

Kommande matcher

Tisdag: Athletic-Sirius, Ängelholm-Gais.

Onsdag: Varbergs Bois-Dalkurd, IFK Värnamo-Frej, Assyriska-Ljungskile.

Torsdag: Degerfors-Halmstad, Åtvidaberg-Syrianska.

Fredag: Örgryte-Trelleborg.

ANNONS