18-åring besviken poängräddare för HBK

Superettan rycker allt närmare för Halmstads BK, men trots att det ”bara” blev 1–1 mot Kalmar FF fick publiken på Örjans vall stifta bekantskap med två nya, lovande anfallare.

|
Allsvenskan
HBK 1 Kalmar FF 1

Den ene av dem – 18-årige Gabriel Gudmundsson – gjorde kvitteringsmålet med knappa 20 minuter kvar efter en insats som var riktigt vass.

Den andre – islänningen Tryggvi Hrafn Haraldsson – var minst lika pigg som sin forwardskollega och tillsammans rörde duon om rejält i det trögfotade Kalmarförsvaret.

– Jag är mycket nöjd med båda två, ler HBK-tränaren Igor Krulj.

Läs även:KRÖNIKA: Den brända såsen blev dyrbar, HBK!

HBK hade slickat såren efter AIK-överkörningen (4–1) på Friends Arena i helgen och hemmalaget var ordentligt revanschsuget.

Krulj hade stuvat om i laget och satsade alltså på kvicke Haraldsson, som debuterade från start, och Gudmundsson på topp.

Inom loppet av fem minuter i början av matchen hade båda skapat varsin chans, men Haraldssons skott gick rakt på Lucas Hägg-Johansson i Kalmars mål och "Gabbes" skott täcktes i sista sekunden av en KFF-försvarare.

– Vi gjorde en bra match och var värda alla tre poängen. Själv är jag nöjd med en insats. Jag fick en spelare att bli utvisad och både jag och Gudmundsson skadade dem med vår snabbhet, säger Tryggvi Hrafn Haraldsson.

HBK spelade inspirerat i första halvlek, men i den 19: e minuten tog gästerna ledningen på första riktiga målchansen. Hemmalaget tappade helt bort markeringen på Papa Diouf, som helt fri kunde nicka i 0-1.

Strax efteråt rev Emin Nouri ner Haraldsson utanför Kalmars straffområde och fick syna det röda kortet.

HBK, som hade 8-2 i avslut under den första halvleken, försökte hitta på saker för att få till en kvittering, men det blev många gånger för plottrigt.

– Vi försökte komma in bakom deras mittförsvarare, men efter utvisningen blev det väldigt trångt, tycker Tryggvi.

I början av andra halvlek var Alexander Berntsson nära att nicka in 1-1 efter en hörna, men Hägg-Johansson fick hjälp av stolpen.

Det fick Kalmar-målvakten strax efter med när Gudmundsson klev runt sin bevakning och sköt klockrent i bortre ramen.

– Jag hade några bra lägen, men de små marginalerna var inte med oss, anser ”Gabbe”.

Men i 72: a minuten tog 18-åringen revansch. Gudmundsson lurade bort Viktor Elm och satte 1-1 i närmaste hörnet.

– Jag fick bollen, gjorde någon fint, kom förbi backen och sköt vid första stolpen där det är svårt för målvakten, säger Gudmundsson om fullträffen.

Därefter var pressen konstant mot Kalmars mål, men med åtta minuter kvar gick brandlarmet på Örjans vall och matchen blåstes av. Arenan fick utrymmas, men spelet kunde återupptas efter tio minuter.

Tydligen var det en kastrull full med sås i köket som hade brunnit.

Uppehållet gynnade Kalmar som spelat med en man mindre i nästan en timme, men HBK fick ändå en gyllene chans att avgöra på tilläggstid. Inhopparen Kosuke Kinoshita blev fri i straffområdet, men sköt rakt på Hägg-Johansson.

Eftersom Jönköping samtidigt slog Sirius med 3–1 har HBK nu nio poäng upp till kvaplatsen.

– Jag tycker att vi skulle ha vunnit och det känns surt att det inte blev tre poäng, men vi får ta med oss de positiva delarna, säger ”Gabbe”.