17-årige dansken från start i HBK-genrep

Det har inte varit många danska spelare i Halmstads BK genom åren, men nu är de plötsligt två.

ANNONS
|

Nye högerbacken Mads Roerslev Rasmussen får chansen från start i genrepet mot Elfsborg på lördag eftermiddag.

– Målet är att göra bra prestationer på toppnivå i Allsvenskan och sedan återvända till FCK i sommar för att försöka ta en plats i A-truppen där, säger Mads Roerslev Rasmussen.

Lånet från FC Köpenhamn är ett stort löfte som gjort avtryck i P17- och P18-landslaget (totalt 19 landskamper) i Danmark.

Dessutom har 17-åringen trots sin låga ålder redan fått debutera i FCK och fick en smakstart i höstas när han hoppade in i andra halvlek i DBU Pokalen mot Jammerbugt (seger med 6–1).

ANNONS

– Ja, jag gjorde mål redan efter 63 sekunder och det är det snabbaste målet genom tiderna som en debutant gjort i FCK, konstaterar Mads stolt.

Roerslev Rasmussen avverkade sin första match i HBK i måndags mot Ängelholm och kunde kvittera ut ett fullgott betyg. Lite jobbigare hade det andra nyförvärvet från Köpenhamn, Aboubakar Keita, det. men han är tämligen ovan att spela på konstgräs.

Att afrikanen besitter goda kvaliteter visade han under fredagens träningspass på Sannarps A-plan. Keita är stor, stark och bra på att vinna närkamper.

– Ivo (Pekalski) har haft problem med baksidan av låret och stått över träningspass i veckan. Därför tänker jag låta honom och Keita spela 45 minuter var mot Elfsborg, säger Janne Jönsson.

HBK-tränaren väljer Gabriel Gudmundsson till vänster på mittfältet i stället för Sead Haksabanovic som just nu är i Belgien för EM-kval med P19-landslaget. På topp testas Fredrik Olsson ihop med Kosuke Kinoshita och den andre dansken Marcus Mathisen tar klivet upp på mitten.

– Jag pratade med Marcus innan jag flyttade hit, men det har blivit mer nu och han hjälper oss med alla praktiska saker, säger Mads.

ANNONS

Hur har de första dagarna i HBK varit?

– Det känns bra. Jag har fått ett fint intryck av klubben.

Fakta: Så startar HBK i genrepet:

Startelvan: Isak Pettersson – Mads Roerslev Rasmussen, Fredrik Liverstam, Marcus Johansson, Andreas Bengtsson – Nicolai Alho, Marcus Mathisen, Ivo Pekalski, Gabriel Gudmundsson – Fredrik Olsson, Kosuke Kinoshita.

På bänken: Malkolm Nilsson, Adnan Kojic, Alexander Berntsson, Jesper Westerberg, Aboubakar Keita, Jonathan Svedberg, Rebin Asaad, Alexander Henningsson, Alexander Ruud Tveter.

ANNONS