Storpublik såg Drott koppla kvalgrepp

Niomålsledningen krympte oroväckande i andra halvlek – men Drott höll undan till en bejublad seger i den första allsvenska kvalmatchen mot Lidingö.

ANNONS
|

Allsvenskt kval, match 1:3

Drott 29

Lidingö 23

Både storpubliken, nästan 500 personer, och hemmaspelarna stortrivdes i Halmstad arena.

– Det var så jäkla kul. När man gjorde mål så såg man hur hela publiken reste sig, säger vänsternian Hanna Bergquist, 22.

Hon började på bänken, men fick mer speltid i slutskedet och lugnade Drott-nerverna med tre viktiga mål på kort tid när niomålsförsprånget hade krympt till bara tre bollar, 23–20, med nio minuter kvar.

– Jag gillar de lägena, att få avgöra lite. När man har suttit ner så blir man taggad att få komma in och visa lite, säger Hanna Bergquist.

ANNONS

Drott har gjort en storartad säsong som nykomlingar i division 1 södra – och framgångsvågen fortsatte in i kvalpremiären.

Första halvlek slutade hela 18–10 till Halmstadlaget, som då kombinerade ett rappt, varierat anfallsspel och säkert straffskytte av Johanna Birkjaer Andersson med ett effektivt försvarsspel och starkt målvaktsspel av Hanna Persson.

Lika bra såg det ut i början av andra halvlek och Drott-segern kändes bergsäker vid 21–12 efter 37 minuter.

Problemet var att drottarna också verkade tro det.

Dubbla utvisningar på nyttiga mittsexan Sally Sivertsson samtidigt som tränarduon Thomas Sivertsson/David Löfgren började lufta bänken gav Lidingö – som kvalar för att hänga kvar i Allsvenskan – vittring.

– Det blev onödigt spännande på slutet. Vi slår av på takten lite grann och det får bli en läxa till nästa gång helt klart, säger David Löfgren.

Lidingö har hemmaplan i returen på annandag påsk. Krävs en tredje, avgörande match spelas även den i Stockholm helgen efter.

Men det är Drott som reser norrut med stärkt självförtroende.

– Det är så skönt. Vi har verkligen inget att förlora och det känns som att vi tog tillfället i akt att använda det. Nu har vi två chanser på oss så det känns jättebra, säger Hanna Bergquist.

ANNONS

Frågan är bara om hon kan vara med i returen.

– Jag är soldat och jag jobbar då, så jag får se till att få ledigt. Men jag tror att det ska gå bra för de gillar min handboll, säger Bergquist, som är vicekorpral på Lv6 i Halmstad.

ANNONS