Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Sista träningen. Thomas Sivertsson, HK Drotts tränare ihop med David Löfgren, går igenom de sista detaljerna inför den avgörande allsvenska kvalmatchen mot Lidingö på lördag dit laget reser redan på fredag.
Sista träningen. Thomas Sivertsson, HK Drotts tränare ihop med David Löfgren, går igenom de sista detaljerna inför den avgörande allsvenska kvalmatchen mot Lidingö på lördag dit laget reser redan på fredag.

Sivertssons omtumlande säsong med Drott

Sista matchen för säsongen. Men det har inte varit någon vanlig säsong för HK Drotts dubbelarbetande tränare Thomas Sivertsson.

Den började med att han och David Löfgren tog hand om damerna som nykomling i division 1 och slutade med att duon – som nödlösning – inte lyckades förhindra det fria fallet för herrlaget rakt ner i ettan, samtidigt som de tog damerna till allsvenskt kval.

– Visst var det fruktansvärt tungt med herrarna, men vi fick lite för kort tid på oss för att kunna göra de förändringar som krävdes. Och frågan är om det hade hjälpt för klubben hade ändå inte haft råd att behålla laget så det är kanske lika bra att börja om från grunden.

– Men för att sedan titta på det roliga, tjejerna som har gjort en fantastisk säsong. Det är ju svårt nog att ta steget från tvåan till ettan och redan där var det en slump att vi gick upp – annars hade det blivit dubbla kval.

– Och så inför den här säsongen då. Åtta spelare flyttade av olika skäl så vi visste inte var vi stod. När vi sedan inledde med tre raka förluster och vetskapen att fem lag skulle åka ur kunde man aldrig drömma om att stå inför en avgörande allsvensk kvalmatch drygt ett halvår senare, medger Sivertsson.

Men nu är Drott där. Efter 29–23 hemma och 20–22 borta ska allt avgöras på lördag eftermiddag i Gångsätrahallen på Lidingö.

Vinna och damlaget tar sensationellt steget upp i Allsvenskan och kommer då, för första gången i klubbens 81-åriga historia, att spela i en division högre än herrarna.

Förlust och laget får börja om i ettan till hösten.

– Men för oss skulle det vara enorm glädje och eufori om vi klarar av det. Skulle vi inte göra det är det ingen katastrof utan samma utgångsläge där vi ändå måste förstärka på några positioner för att etablera oss och kunna gå upp nästa säsong. För det finns fortfarande säkert 25 procent mer att plocka ur tjejerna.

– Men visst, jag kommer ihåg hur vi jublade efter att ha slagit Höör och säkrat tredjeplatsen i serien. Så när man väl är där, har fått smak på det, vill man ju ha mer.

Hur går det då?

– Det är nästan omöjligt att sia om. Båda lagen gjorde väldigt många tekniska fel senast så det lag som kan minimera dem vinner. Det som dessutom talar för oss är att det är andra gången vi är där och nu känner till miljön. Å andra sidan har ju Lidingö lärt sig våra styrkor och svagheter. Därför gäller det att vi fortsätter springa och trycker både i andra- och tredjefas.

Förklara framgången i år.

– Jag skulle vilja påstå att det är en kombination av flera faktorer. Dels var juniorerna som flyttades upp redo för seniorhandboll, dels hade vi en stomme där vi fyllde upp på rätt positioner. Sedan har alla -98:orna i laget på handbollsgymnasiet dessutom fått sex timmar extra träning i veckan i skolan medan resten har tränat extra på Davids PT-gym. Och där, på träningssidan, gör vi nog mer än andra lag, där alla tjejer är sugna på att lära sig mer.

– Dessutom kompletterar jag och David varandra väldigt bra där han har kant- och kontringskompetensen och jag mer försvaret, mitten och helheten.

Efter att ha varit med i ledningen kring damlandslaget sedan 2011 fick Thomas i januari i fjol sparken som damlandslagets förbundskapten. Och där finns naturligtvis enormt mycket erfarenhet att plocka.

– Ja, jag har tagit in upplägget från det jag körde i damlandslaget, men också Kolding och Portugal till Drott med bland annat videoklipp där tjejerna får sina egna filmer att studera som vi sedan omsätter på träningen. Och det tror jag inget annat lag gör på den här nivån.

Tränar du och David damerna eller herrarna kommande säsong? Eller kan det bli en uppdelning?

– Det är för tidigt att säga. Men om det blir en satsning på damlaget vill jag vara med på resan. För det är lättare att ta sig hela vägen upp i högsta serien på damsidan jämfört med herrarna. Jag har ju dessutom ett bra kontaktnät sedan tiden i damlandslaget, samtidigt som andra klubbar nu också börjar rycka i våra spelare.

Förutom dam- och herrlaget har Thomas den gångna säsongen tränat Halmstad Handbolls pojkar 01, ”jo, jag vet att det är mycket handboll, men det är ju mitt liv”, där sonen Hugo spelar.

– Nu börjar han gymnasiet också så minst tre år till blir vi ju kvar i Halmstad. Sedan får jag se om det blir något nytt uppdrag eller om vi stannar här.

Redan på fredagen reser laget till Stockholm för uppladdning inför tjejernas kanske viktigaste match någonsin.

– Vi gör det som en mysresa, umgås och har kul tillsammans. För oavsett hur det går har alla gjort en fantastisk prestation.

MEST LÄST